Karhin Nuorisoseura heräili yhteisölliseen toimintaan työntekijän avulla

Vuosi sitten Keski-Pohjanmaan Nuorisoseuran toiminnanohjaaja Jonna Kastell-Klapuri marssi kohti pitkään häntä surettanutta Karhin Nuorisoseuran taloa mukanaan pressu ja porakone. Vihdoin talon hajonneet ikkunat saivat suojaa talven tuiskuilta, ja samalla yli 20 vuotta hiljaiseloa elänyt seura käännekohdan toimintaansa.

Muutama vuosi aiemmin keskusseuran nuorisoseura-aktiivien käynnistämä kehittämishanke antoi lähtösysäyksen koko alueen nuorisoseuratoiminnan kohentumiselle. Hankkeen myötä päivittyi paikallisseurojen tilanne, ja keskusseura kykeni palkkaamaan toiminnanohjaajan, Jonna Kastell-Klapurin. Uusi työntekijä tarjosi seuroille konkreettista apua.

Suomen Kotiseutuliitosta näytettiin Karhin talolle vihreää valoa. Se ei ollut vielä liian huonossa kunnossa, eikä sitä tarvinnutkaan purkaa. Ulko-oveen niitatun qr-koodin takaa paljastuva kehotus yhteyden ottamiseen herätti kyläläisten mielenkiinnon. Oman panoksensa antoivat seuran puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, joista viimeksi mainittu jakoi kävellen postilaatikoihin kokouskutsuja 12 kilometrin iltalenkin verran.

Maaliskuussa pidettiin yleinen kokous nuorisoseuratoiminnan elvyttämiseksi. Seuran jäseniksi innostuikin parikymmentä kyläläistä. Kahdeksan hengen johtokunta, joka on iältään 20–40 vuotta, saatiin nimitettyä ongelmitta, ja puheenjohtajaehdokaskin suostui suoraan tehtäväänsä puhelimitse. Paikallinen rakennusfirma kantoi myös kortensa kekoon tukien nuorisoseurantalon korjausta kuntokartoituksen muodossa. Syksyllä 2022 Karhin Nuorisoseura lähti hakemaan seuratalon korjausavustusta katon korjaamiseen.

Talon kunnon kohentuessa toimintakin elpyy

Heti huhtikuussa seura pykäsi pystyyn Pääsiäiskokko-tapahtuman, johon kokoontui osallistujia lähes 200. Yhteisöllisyys näkyy siivoustalkoissa. Enää ei talosta rikkinäisiä ikkunoita löydy. Seurantalopäivänä talolla tanssittiin. Seura haki ja sai ainoana maakunnassaan Kotiseutuliitolta Mestarit & kisällit -toimintarahaa.

Talkoisiin osallistuttiin koko perheen voimin.

Nyt katseet kääntyvät jo tuleviin toimintakausiin. Koska talon korjaaminen vaatii aikaa, on nuorisoseura päättänyt rakentaa pihalle laavun, jota voidaan hyödyntää remontin aikana. Laavu palvelee samalla viereisen maastopyörälenkin ja hiihtoladun käyttäjiä. Tulevaisuudessa talolla voi olla leiritoimintaa ja ehkä kesäkahvilakin.

Toiminnanohjaajan työn merkitys

Karhin Nuorisoseuran johtokunnan jäsen ja talotoimikunnan puheenjohtaja Jani Huhtala kiittelee: ”Meille karhilaisille toiminnanjohtajan työpanoksella on ollut valtava merkitys. Ilman sitä ei varmasti oltaisi tässä pisteessä. Jonna puhalsi hiipuneen toiminnan uudelleen liekkeihin. Erityisesti on auttanut hallinnollisiin asioihin, paperihommiin ja selvitystyöhön saatu tuki. Nuorisoseuralaisten on ollut helppo tarttua käytännön toteutukseen, kun työntekijältä on saatu pohjat asiakirjoille. Jonnan toimesta Kotiseutuliiton rakennustutkija Lasse Majurikin kävi kesällä tutustumassa taloomme ja neuvomassa korjaustarpeissa.”

Jaa
Kirjoittaja
Minna Pasi

Minna Pasi on Suomen Nuorisoseurojen harrastus- ja seuratoiminnan suunnittelija. Minna on todellinen monilahjakkuus harrastustoiminnan saralla. Hänen kynästään saamme lukea mm. ohjaajakoulutusten tuoreimmista uutisista ja kaikesta harrastamiseen liittyvästä.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit