Luova lava -leirikesä on jo ovella

Luova lava -toiminta on nuorisoseurojen esittävien taiteiden leiri- ja harrastustoimintaa, jossa osallistujien oma luovuus ja osallisuus ovat keskeisiä elementtejä. Luova lava on matalan kynnyksen taidetoimintaa – osallistujilla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta taiteen harrastamisesta. Toimintaa voi järjestää jokainen nuorisoseura halutessaan.

Vuosittain Luova lava -toimintaan valitaan teema, joka on vuonna 2024 H2O -Luovuuden lähteellä. Teema on poimittu kesän 2023 leiriläisten palautteista. Vuoden aikana järjestetään työpajoja, harrastustoimintaa ja leirejä.

Lasten ideasta luovuuden lähteelle

Musiikin- ja tanssinopettaja Maiju Laurila on vuoden 2024 teeman takana. Idea vesiteemaan tuli viime syksynä lasten kansantanssiharjoituksissa, kun hän keskusteli oppilaiden kanssa kesän leirikokemuksista.

“Lapsilta nousi kaksi isoa kysymystä mieleen: ensinnäkin miksei Luova lava -leirin T-paita ole koskaan ollut pinkki? Ja toiseksi, miksei vesi voisi olla meidän Luova lava -toiminnan teemana joku vuosi? Inspiroiduin ideasta ja ajattelin, että vesi teemana olisi monipuolinen ja innostava. Lisäksi vesi on minulle itselleni mieluisa elementti.”

Ohjelmista iloa moninaiseen leiri- ja harrastustoimintaan

Alkuvuodesta valmistui H2O -Luovuuden lähteellä -sisältö toiminnan ohjaajille. Materiaaleista löytyy laaja kattaus leikkejä, ideoita leiriviikon ohjelmaan sekä toimintavinkkejä teatteri-, ilmaisu-, kädentaito-, sirkus-, tiede ja tanssitoimintaan. “Sisältö on pyritty tuottamaan niin, että siitä löytyisi erilaisia tapoja toteuttaa leiriläisten ideoita ja jokainen leirillä toimiva ohjaaja voisi hyödyntää sitä valitsemallaan tavalla. Sisällöstä voi napata jonkun yksittäisen mieluisan idean tai harjoitteen tai toteuttaa niin monta kuin leirin aikana ehtii”, Maiju vinkkaa.

Teemaan liittyen on tehty myös musiikkia, joka on Maijun säveltämää ja sanoittamaa. Äänitteestä löytyy kaksi erilaista vaihtoehtoa, joista toinen on kokonaan instrumentaaliäänite. Laulun A-osaan leiriläiset voivat itse tehdä sanat.

“Toivon, että teeman ympärille tehty kappale auttaa joitakin ohjaajia tarttumaan musiikkiaiheeseen, jos se muuten tuntuu vieraalta”, Maiju kertoo.

Lisätietoa Nuorisoseurojen Luova lava -toiminnasta ja ohjeita H2O Luovuuden lähteillä -teeman toteutukseen: luovalava.fi


Kirjoittajat Riina Kylmälahti ja Maiju Laurila

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit