Metsän lapsi on mielikuvituksen ja satumaisen luonnon taikaa

Kesäkuussa lapset ja nuoret tanssivat Tampereella Pispalan Sottiisissa Metsän lapsi -yhteisohjelmassa. Elena Vuoksiolan käsikirjoittaja ja ohjaama teos on draamallinen seikkailu mielikuvitusmaailmaan, suomalaiseen mytologiaan ja lähimetsään.

Suomen Nuorisoseurat tuottaa vuosittain kansantanssin yhteisohjelmistoja eri-ikäisille tanssijoille. Yhteisohjelmia harjoitellaan kevään aikana oman kansantanssiryhmän kanssa. Ne tulevat osaksi suurteoksia, joita esittävät yhdessä useat sadat kansantanssijat festivaaliviikonlopun 15.–19.6. aikana. 

Graffitit olivatkin hehkuvia revontulia

Lapset ja nuoret tutustuvat yhteisohjelmassaan tänä vuonna Metsän lapsi -teoksen tarinaan. Draamallinen tanssiteos vie nuoret tanssijat metsän satumaisten salaisuuksien äärelle.

”Sain idean Metsän lapseen pyöräillessä kotiin. Tuntui, että luonnossa oli tuona päivänä erityistä, mystistä taikaa. Kuljin alikulkutunnelista, jonka graffitit näyttivät yhtäkkiä minusta hehkuvilta revontulilta. Pohdin, mikä kaikki muu voisi mielikuvituksen voimalla herätä eloon”, kuvailee käsikirjoittaja-ohjaaja Elena Vuoksiola.

Metsän lapsi kertoo Melli Metsämielestä, jolle ehtii tulla ulkona ja metsässä liikkuessa hiukan tylsää. Mielikuvituksen avulla puut, sadevesikaivot ja jopa kerrostalot kuitenkin heräävät eloon. Suuri metsäseikkailu voi alkaa! Melli kohtaa metsässä Männinkäisiä, Kivijalkoja, Auroria ja Keijusia.

”Metsän lapsen hahmot ovat villi ja persoonallinen yhdistelmä suomalaisesta mytologiasta tuttuja olentoja sekä silkkaa mielikuvitusta. Sitä mielikuvitusta Mellikin etsii tässä teoksessa tarinan hahmojen avulla”, Vuoksiola kuvailee.

Pispalan Sottiisin teemana on Tanssin luonto

Kansantanssifestivaalin teemana on kesällä 2022 Tanssin luonto, ja tapahtuma kohdistaa huomionsa ihmisen luontosuhteeseen. Luonto on lähellä kaikissa festivaalin eri osa-alueissa, ja vastuullisuuteen panostetaan tapahtumajärjestelyissä tänä vuonna entistä enemmän.

”Kun tanssija tai soittaja hyödyntää kinesteettistä empatiaansa toisen kohtaamiseen ja koskettamiseen, se edesauttaa parhaimmillaan kunnioittavaan kohtaamiseen kaikissa elämän käänteissä. Myös suhteessa kaikkiin eläviin”, summaa festivaalin taiteellinen johtaja Petri Kauppinen.

Petri Kauppinen on oululainen tanssi- ja esitystaiteen moniosaaja sekä pidetty tanssinopettaja. Hän on työskennellyt yli 25 vuotta tanssijan, tanssinopettajan, koreografin tai ohjaajan rooleissa laajasti koko valtakunnan alueella sekä kansainvälisesti.

”Kutsun ihmiset ruutujen ja teknologian ääreltä luontoon samoilemaan, hiljentymään ja voimaantumaan. Tanssia voi mättäällä, rannalla, polulla tai vaikka kuusen alla. Suosittelen kokeilemaan luonnossa tanssimista, se voi olla itselle hyvinvointia lisäävä teko.”

Kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi Tampereella 15.–19.6.2022. Ilmoittautuminen osallistujaksi aukeaa 15.3. Osallistujapaketit ja ohjelma osoitteessa www.sottiisi.fi.


Kuvat Aki Tulikari
Kuvanmuokkaus Joni Sivonen ja Veera Pokki

Jaa
Kirjoittaja
Elina Kaakinen

Elina Kaakinen on Suomen Nuorisoseurojen tapahtuma- ja viestintäkoordinaattori. Elina on järjestön virallinen somevelho. Hänen aiheitaan verkkolehdessä ovat esimerkiksi eri tapahtumamme.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit