Saimaan vuoden 2022 Knopilta valmistuneet.

Nuorisoseurojen ohjaajakoulutus Knoppi polkuna opintoihin ja työelämään

Nuorisoseurojen oma ohjaajakoulutus Knoppi on tarkoitettu ensimmäiseksi ohjaajakoulutukseksi kaikille yli 13-vuotiaille ohjaajuudesta kiinnostuneille. Knoppi Pro on suunnattu aikuisille, jotka ohjaavat lapsia ja nuoria, toimivat seuransa ohjaajavastaavina tai vastaavat lasten ja nuorten harrastustoiminnan kehittämisestä.

Jos alueella ei vielä järjestetä Knoppia, aluetoimiston tai keskusseuran työntekijät auttavat asiassa. Knoppi kuuluu Nuorisoseurojen perustehtäviin, ja vuoden 2023 aikana useita uusia Knoppi-kouluttajia on saatu Training for trainers -ohjaajahankkeen kautta.

”Knoppi-kouluttajat henkivät nuorisoseuralaisuutta sitoutuen järjestön arvoihin ja toimintaperiaatteisiin. Kouluttajalla saa olla erilaisia vahvuuksia, mutta hänen tulee arvostaa moninaista nuorisoseuratoimintaa,” kertoo kouluttajia kouluttava Pirita Laiho.

Koulutukseen osallistujille pyritään luomaan samankaltainen tila, kuin ohjaajana ryhmässä toimiessa. Tätä Laiho kutsuu piilo-opetussuunnitelmaksi. ”Ohjaajuutta opitaan käytännön kautta ryhmätoimintana, toisilta leikki-ideoita saaden ja opetustilanteista vinkkejä ammentaen.”

Knopin kautta opintoihin buustia ja jopa työpaikka nuorisoseuroissa

Knoppi on laajuudeltaan 6 osaamispistettä tai 5 opintopistettä. Osaamispisteinä Knoppia voi hyödyntää toiseen asteen opinnoissa ja opintopisteinä koulutus antaa pontta jopa korkeakouluopintoihin. Nykyään Knoppi-koulutetut saavat koulutuksesta sähköisen osaamismerkin, jonka aiemmin koulutuksen suorittaneet voivat hakea jälkikäteen. Osaamismerkki toimii oivana apuna työpaikkaan tai opintoihin hakeutuessa. Uusimpana Knopin mahdollisuutena on merkintä opintopolkuun, jonne peruskoulujen, toisen asteen opintojen ja korkeakouluopintojen suoritukset kertyvät.

Knoppi-kouluttajakoulutuksessa ryhmän toimivuus testauksessa.

Tuore Knoppi-kouluttaja Sohvi Vanhatalo sai toiminnan kautta ensimmäisen työpaikkansa nuorisoseuroissa ohjaajana. ”Siitä saatua osaamista olen voinut hyödyntää sosionomin opinnoissa. Nyt olen päässyt myös itse kouluttautumaan Knoppi-kouluttajaksi.”

Vanhatalo kokee Knoppi-koulutuksen ensimmäiseksi askeleeksi harrastajasta kohti nuorisoseuralaisuutta. Koulutuksen myötä järjestömaailma avautui. ”Ohjaajuus toi paljon enemmän merkityksellisyyttä harrastamiseen. Sain jakaa oppimaani muille. Etenkin nuorena oli tärkeää saada arvostusta omasta osaamisesta.”

Knopin jälkeen uusia työmahdollisuuksia kerho- ja leiriohjaajana saanut lukiolainen Morgan Lindström ei alkuun ollut vakuuttunut koulutuksen tarpeellisuudesta. ”En ollut Knoppi-koulutuksesta aluksi kovin innoissani, koska koin olevani tarpeeksi pätevä aikaisemmilla ohjauskokemuksillani ohjaamaan samoissa piireissä ilman erillistä koulutusta. Yllätyin kuitenkin koulutuksen sisällöstä, ja siitä, että eniten koulutuksessa painotettiin omaa ymmärrystä ja ohjaajaosaamista.”

Lindströmin koulutuspäiviin kuului paljon leikkimistä, luovaa pohdintaa, naurua sekä ilmaisullisia harjoitteita. ”Olisin katunut Knopista jättäytymistä – knoppi on niin paljon enemmän – hauskanpitoa, vertaisoppimista sekä luovan osaamisen kartuttamista. Knoppi on ollut pitkällä ohjaajapolullani kaikista rentouttavin ja hauskin ohjaajakoulutus, johon olen osallistunut, ja siksi sen merkitys on myös suuri.”

Lindström kannustaa vielä muitakin. ”Lähde säkin Knoppiin, sinä osaava ja taitava ohjaaja. Lupaan, ettei se ole sitä, mitä luulet!”


Tulossa olevat Knoppi-koulutukset

Lounais-Suomi alkaen 16.-17.9.2023
Keski-Pohjanmaa alkaen 16.-17.9.2023
Etelä-Pohjanmaa alkaen 23.-24.9.2023
Kainuu alkaen 7.-8.10.2023
Etelä-Suomi alkaen 2.-3.12.2023
Saimaa alkaen 20.-21.1.2024

Knoppi Pro -koulutus aikuisille

Verkossa alkaen 13.9.2023

Lisätietoa

Knoppi-ohjaajakoulutus

Training for trainers -hanke
Osaamismerkit
Ilmoittautuminen koulutuksiin tapahtuu Nuorisoseurojen tapahtumakalenterin kautta

Jaa
Kirjoittaja
Minna Pasi

Minna Pasi on Suomen Nuorisoseurojen harrastus- ja seuratoiminnan suunnittelija. Minna on todellinen monilahjakkuus harrastustoiminnan saralla. Hänen kynästään saamme lukea mm. ohjaajakoulutusten tuoreimmista uutisista ja kaikesta harrastamiseen liittyvästä.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit