Pähiät esittävät Elena Vuoksiolan ohjaaman ja koreografioiman teoksen Omakuva Tanssimylly-katselmuksessa konsertissa 1 torstaina 16.6. klo 18–19.30 sekä Maailman tuulia -konsertissa Pispalan Sottiisissa lauantaina 18.6. klo 20 Tullikamarin Pakkahuoneella.

Pähiästi kohti Tanssimyllyä

Oululainen kansantanssiryhmä Pähiät nauttii suomalaisesta kansanperinteestä pelkäämättä tanhuanarkistisia twistejä. Pähiät on yksi yli kolmestakymmenestä ryhmästä, joka osallistuu Suomen Nuorisoseurojen Tanssimylly-kansantanssikatselmukseen. Aikuisten ja nuorten kansantanssikatselmus pidetään Tampereella Pispalan Sottiisissa 15.–19.6. Katselmuksessa ryhmät saavat ammattilaisraadilta palautteen esityksestään sekä halutessaan sarjanimityksen.

Pandemiavuosien jälkeen uuteen kukoistukseen

Korona-pandemia koetteli rajoituksineen myös Pähiöiden kansantanssiharrastusta. Kun tavata ja treenata yhdessä ei voinut, ryhmä keksi vaihtoehtoisia tapoja pitää yhteyttä ja yhteishenkeä yllä. Sitko tiiviissä Pähiät-heimossa pysyi yllä, ja rajoitusten jälkeen tanssijat ovat entistä innostuneempia harrastuksestaan.

“Se tietysti vähän harmittaa, että meillä olisi ollut koronavuosina mukavia keikkoja, jotka peruttiin tai siirrettiin. Nyt vihdoin onneksi päästään keikkaamaan!”, iloitsee Piia, joka on yksi Pähiöiden tanssijoista.

Pähiä ei häpiä!

Kukaan ei koronavuosina myöskään lopettanut harrastustaan Pähiöissä, ja ryhmän toiminta on jatkunut samanlaisena, kuin oli ennen rajoituksia. Tämä johtuu ryhmän mukaan hyvästä ja tiiviistä yhteishengestä.

“Meillä vallitsee ryhmän kesken luottamus toinen toiseemme ja semmoinen rento meininki ja huumorilla tekeminen. Vaikka tehdään tosissaan, niin hauskaa pitää olla ja voi vaikka vähän kiusata toista leikkimielisesti”, nauraa Nelli.

“Pähiöissä voi olla aito pähiä itsensä! Pähiä ei nöyristele, eikä Pähiä häpiä!”, lisää Seija.

“Musta on ihanaa, kun meillä on tunteita ja mennään tunne edellä. Se tunne on välillä hullu ja pöljä, ja välillä ollaan tosi koskettavissa fiiliksissä”, Henna jatkaa.

Teosten tunnemaailmaan sukelletaan harjoittelun alkumetreillä

Pähiöiden ohjelmistoon kuuluu niin traditionaalisia tansseja kuin kantaaottavia näyttämöteoksia. Ensi vuonna viisivuotissynttäreitään viettävä ryhmä on käsitellyt teoksissaan aiemmin mm. tahatonta lapsettomuutta ja ilmastonmuutosta.

Tanssimylly-katselmuksessa Pähiät tuovat näyttämölle teoksen Omakuva. Ryhmän ohjaaja ja koreografi Elena Vuoksiolan teos on saanut inspiraationsa Ellen Thesleffin ja Helene Schjerfbeckin omakuvista. Omakuva-teoksen syvyys kumpuaa kaipauksesta tulla hyväksytyksi omana itsenään ja ennen kaikkea siitä, kelpaako ihminen itse itselleen.

“Prosessiin lähdettiin sukeltamalla teoksen tunnemaailmaan. Keskustelimme lapsuus- ja nuoruuskuvistamme ja kerroimme toisillemme asioita, joista emme itsessämme pidä. Sitä vastoin pohdittiin seikkoja, joita itsessämme rakastamme. Kirjoitimme treenien jälkeen myös tajunnanvirtaa tuntemuksistamme. Näillä keinoilla pääsimme sisälle tähän teokseen”, summaavat Henna, Santeri, Henna ja Pirkka.

Pähiöissä ei lähdetä koskaan ensin opettelemaan koreografiaa ja sen jälkeen opetella siihen sopivia ilmaisun keinoja. Treenejä tuetaan improvisaatioharjoituksilla, joita tehdään teoksen tunnemaailman pohjalta.

Tavoitteena ryhmän yhteinen syke

Tanssimyllyssä Pähiöiden tavoitteena on saada esityksessä esille ryhmän yhteinen syke, ja harjoittelussa onkin kevään tullen keskitytty erityisesti siihen, miten se näkyy ulospäin.

“Se on semmoista yhteistä ryhmän hengittävyyttä ja läsnäoloa”, kertoo Pähiöiden tanssija Sami.

Pähiät valmistavat myös itse omat esiintymisasunsa ja niitä on valmistettu talkoohengessä. Kaikki ovat osallistuneet tekemiseen, ja kaveria on autettu, jos jollain on ollut aika kortilla. “Pähiöiden valmistautuminen mihin tahansa on hyvin kokonaisvaltaista. Pohdimme teoksen tematiikkaa ja kaikkea, mitä siitä voisi ammentaa. Näin syntyvät puvustus, kampaukset ja vaikkapa sosiaaliseen mediaan sopivat hashtagit”, kertovat Mira, Iida, Nelli ja Päivi.


Kuva Elena Vuoksiola

Jaa
Kirjoittaja
Elina Kaakinen

Elina Kaakinen on Suomen Nuorisoseurojen tapahtuma- ja viestintäkoordinaattori. Elina on järjestön virallinen somevelho. Hänen aiheitaan verkkolehdessä ovat esimerkiksi eri tapahtumamme.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit