Pispalan Sottiisi tulee taas

Tampereella 12.–16.6. järjestettävään kansainväliseen kansantanssifestivaaliin Pispalan Sottiisiin on ilmoittautunut huikeat 1000 tanssijaa ja pelimannia kotimaasta ja ulkomailta. Tapahtuman osallistujamäärä on kasvanut viidenneksellä vuodesta 2022.

Sottiisi levittäytyy eri puolille kaupunkia tuoden mukanaan elämyksiä kaiken ikäisille kansantanssin ja kansanmusiikin ystäville. Festivaalin aikana tanhua nähdään niin puistokonsertteina Laikunlavalla, ostoskeskuksissa kuin Tullikamarin Pakkahuoneella sekä päätöskonsertissa Pyynikin urheilukentällä.

Kansanmusiikki- ja kansantanssialan yhteinen vuoden 2024 teema “Omasta päästä” on kutsunut osallistuvia ryhmiä luomaan omia ja yhteisiä esityksiä kirjaimellisesti omasta päästä. Yhteisissä illanvietoissa Tullikamarin Pakkahuoneella nähdään alueellisten ryhmien ideoimaa ohjelmaa, joka koostuu sekä ryhmien omista esityksistä että yleisöä osallistavasta ohjelmasta.

Kantaesitys Ritavuori pureutuu ministeritason murhaan

Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye ja tapahtuman kotimainen pääesiintyjä Motoran Vinhakat esittelee festivaaleilla uuden kantaesityksen. Tanssiteos Ritavuori saattaa katsojat Suomen historian unohdetun tapahtuman vivahteikkaisiin käänteisiin ja synkkiin tunnelmiin. Teos tarkastelee itsenäisen Suomen ainoaa ministeritason murhaa sekä siihen johtaneita syitä.

Tarinaa kuljetetaan ministeri Ritavuoren yksityisen ja poliittisen elämän loppuvaiheiden kautta pohtien sankaruuden teemoja ja sen raadollisuutta. Teoksen ovat käsikirjoittaneet, koreografioineet ja ohjanneet kansantanssin ammattilaiset, tanssinopettajat (YAMK) Eveliina ja Mitja Pilke.

Teoksen ensi-ilta nähdään perjantaina 14.6. Pakkahuoneella.

Ottosten tanssiteos Sukupolvien ketju kunnioittaa kulttuuriperintöä

Kaustislainen kansantanssiryhmä Ottoset ja kansanmusiikkiyhtye Häly ovat kääntäneet katseet Miia Timosen ja Sampo Korvan johdolla 1900-luvun alkuvuosikymmeniin.

Sukupolvien ketju on ihmeellinen. Sitä tutkimalla voidaan selvittää ja saada tietoon sukujen historiaa ja perintöä, jonka edelliset sukupolvet ovat meille jättäneet. Sukupolvien ketju –teos on tehty kunnioituksesta jokaisen omalle sukupolvien ketjulle. Se on kiitos arvokkaasta kulttuuriperinnöstä.

Teos esitetään lauantaina 15.6. Pakkahuoneen Tanhumatineassa.

Sottiisi näkyy myös Manse Pridessä

Pispalan Sottiisi huipentuu sunnuntaina 16.6. klo 14–15.30 pidettävään I Love Tanhu! -pääjuhlaan Pyynikin urheilukentällä. Juhlassa nähdään kansantanssijoiden ja pelimannien yhteisesitykset sekä kansainväliset esiintyjäryhmät.

Pispalan Sottiisin oheisohjelmassa nähdään lisäksi Ääni nuorille –keskustelutilaisuus perjantaina. Lisäksi osallistujia kannustetaan osallistumaan Manse Pride-kulkueeseen lauantaina teemalla “Nuorisoseurat kaikkien tukena”.

Lisätietoa ohjelmasta ja ennakkolipunmyynnistä sivustolta sottiisi.fi


Kirjoittaja Susanna Salokannel

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit