Pispalan Sottiisi vie Kottilan kuuliaistansseihin ja Rovaniemen markkinoille

Pispalan Sottiisin festivaaliohjelma 15.–19.6. julkistettiin toukokuun alkupuolella. Ohjelmistossa on upeita, kiinnostavia ja hyvin ajankohtaisia aiheita käsitteleviä tanssiteoksia.

Kottilan pohjimmainen pahana sukeltaa kalevalaisen taruston inspiroivaan maailmaan. Lapin Santasportin tanssialan opiskelijat vievät yleisön Lapin keskeisimpään kohtaus- ja kauppapaikkaan teoksessaan Rovaniemen markkinat 22. Lappeenrantalainen Kirjavat esittää elämän kipeistä valinnoista kertovan teoksen Eteinen.

Pahnan pohjimmainen saa aikaan yllätyksen

Oamkin tanssinopettajakoulutuksen toisen vuosikurssin kansantanssin pääaineopiskelijoiden ja Oulun yliopiston ensimmäisen vuosikurssin musiikkikasvatuksen opiskelijoiden yhdistettyä voimansa syntyi teos Kottilan pohjimmainen pahana. Tanssiteatteriteosta siivittävät laulu ja kalevalamittainen runous. Vauhdikas teos nähdään festivaalin avajaiskonsertissa torstaina.

Kolmantena sunnuntaina vihkimisen kuulutuksesta pidettiin tavan mukaan kuuliaistanssit. Kottilan kylässä, Karjalan kannaksella tansseissa papin kaapuun on kätkeytynyt itse Louhi. Louhi eli Pohjolan paha akka saa noiduttua viattoman morsiamen pauloihinsa ja synnyttää tämän välityksellä maailmaan yhdeksän tautia. Yksi taudeista jää nimeämättä, ja tämä pahnan pohjimmainen saa lopulta aikaan odottamattoman yllätyksen.

Luksustuotteita, markkinahumua ja eksotiikkaa

Rovaniemen markkinoilla 22 on saanut inspiraationsa kuuluisista Rovaniemen markkinoista. Markkinat ovat olleet tärkeä osa lappilaista kaupunkikulttuuria jo 1800-luvulta lähtien. Ne ovat olleet kanava uusien innovaatioiden, laatu- ja luksustuotteiden sekä viihteen ja eksotiikan esilletuomiseen Pohjois-Suomessa.

Santasport Lapin Urheiluopisto: Rovaniemen markkinoilla 22. Kuva Minna Siirtola.

2020-luvulla Rovaniemen markkinoiden merkitys Lapissa on kuitenkin pienentynyt, ja kanavat ovat muuttuneet. Nykyään markkinat palvelevat ensisijaisesti matkailijoita ja paikallisten elämässä torikojut on korvattu ”start-up-pop-up joogakahvilaparturikampaamoilla”. Teos on Piia Semerin ja Viljami Pekkalan koreografioima, ja se esitetään Pispalan Sottiisin lauantaina Tullikamarin Pakkahuoneella.

Eteinen heijastelee elämän kipeitä valintoja

“Eteinen on tila, josta ei vielä ole kuljettu ulos eikä sisään. Eteinen heijastelee hetkeä, jossa teemme päätöksen, suuren tai pienen valinnan.” Hanna Poikelan koreografioima Eteinen sai alkunsa aikuistumiseen liittyvästä ahdistuksesta. Teos käsittelee nuoren aikuisen elämän ajankohtaisia, suuria kysymyksiä kuten, miten tehdään perhe- ja työelämässä itselleen oikeita valintoja tai miten eletään kestävää elämää.

Kansantanssiryhmä Kirjavien sekä heidän yhtyeensä Polentan esittämä Eteinen on syväluotaava teos, joka nostaa esiin ajankohtaiset aiheet niin luonnonsuojelusta perheenlisäykseen. Teos kertoo taidokkaasti myös esiäitiemme ja -isiemme tarinaa ja sitä, miten heidän valintansa ovat tuoneet meidät tähän hetkeen, ja kuinka puolestaan meidän valintamme kantavat tulevaisuuteen tehden polkua jälkeläisillemme. Eteinen esitetään Tanssin luonto -avajaiskonsertissa torstaina 16.6.

Pispalan Sottiisin koko ohjelmisto on tutustuttavissa osoitteessa www.sottiisi.fi.

Jaa
Kirjoittaja
Elina Kaakinen

Elina Kaakinen on Suomen Nuorisoseurojen tapahtuma- ja viestintäkoordinaattori. Elina on järjestön virallinen somevelho. Hänen aiheitaan verkkolehdessä ovat esimerkiksi eri tapahtumamme.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit