Syksy toi mukanaan arjen kiireet

Monissa nuorisoseuroissa päästiin vihdoinkin viettämään suhteellisen normaalia kesää kahden poikkeusvuoden jälkeen. Kesäteatterit vetivät taas katsomoita täyteen, ja muitakin tapahtumia päästiin tekemään ihmisten iloksi. Myös harrastusryhmät ovat päässeet aloittamaan syyskautensa ilman erityisiä järjestelyitä, ja pikkuhiljaa ihmiset ovat löytäneet rakkaiden harrastustensa pariin.

Tämä vuosi on ollut edellisvuoden tapaan täynnä epävarmuutta, mutta hieman erilaisista syistä johtuen. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on saanut koko Euroopan sekaisin, mikä näkyy meillä kasvavina energiakuluina ja epävarmuuden aikoina. Tämä vaatii meiltä yhteisiä ponnistuksia ja napakkaa edunvalvontaa, jotta toimintaedellytyksemme voidaan turvata. Tilanne vaatii myös resilienssiä.

Tässä verkkolehdessä pääsemme tutustumaan jälleen moniin kiinnostaviin asioihin, ennen kaikkea lukemaan, miten vaikuttavaa nuorisoseuroissa tapahtuva harrastustoiminta on. Niko Torvinen avaa jutussaan teatteriharrastamisen vaikutuksia, sillä hän teki ylempään amk-tutkintoonsa liittyvän opinnäytetyön kyseisestä aiheesta. Kulttuurin harrastamisen vaikutuksia on myös selvitetty Kansalaisfoorumin kokoamassa järjestöporukassa, ja selvityksen tulokset julkaistiin 22.9. Myös niistä voit lukea lisää tästä lehdestä.

Strategiamme yksi kärkihankkeista, Nuoret Nuorisoseuravaikuttajat, kokosi nuoria yhteen eri puolilta Suomea elokuun lopussa. Huikean viikonlopun kattauksesta voit lukea lisää tästä lehdestä.

Puheenjohtajamme Ragni Reichardtin kaudet ovat tulossa päätökseen, ja hän luovuttaa puheenjohtajan nuijan uudelle puheenjohtajalle marraskuun lopussa. Tämän lehden kolumni on siis hänen viimeisensä puheenjohtajana. Ragni summaa siinä vuosiaan puheenjohtajana.

Lehdestä voi luonnollisesti lukea myös eri nuorisoseurojen kuulumisia, mm. Ohkolan vaelluksesta sekä Valkolan pizzalauantaista. Olemme koonneet myös kuulumisia eri harrastusaloilta ja eri tapahtumista. Luvassa on siis varsin tuhti lukupaketti, nuorisoseuraristikkoa unohtamatta!

Toivotan sinulle oikein mukavaa syksyä ja valoa vuoden pimeimpään aikaan laskeutuessa.


Kuva Aki Tulikari

Jaa
Kirjoittaja
Annina Laaksonen

Annina Laaksonen on Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri ja Nuorisoseurat-verkkolehden päätoimittaja. Hän on myös intohimoinen kulttuurin harrastaja, juoksija ja itäsavolainen pääkaupungissa.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit