Tervetuloa Lappeenrantaan, hyvä Kalena-väki!

On ilo nähdä Lappeenrannan katujen täyttyvän kesäkuun alussa Kalenoista niin sanotusti normaalimeiningillä. Kalenoita on vietetty vuodesta 1974 ja useimmiten niitä on juhlittu Lappeenrannassa. Kaupunkia voi siten ilman sarvia ja hampaita pitää maailman Kalena-pääkaupunkina mukaillen Lappeenrannan statusta Suomen ilmastopääkaupunkina.

Me puhallamme Lappeenrannassa yhteen hiileen, jotta olemme hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavalla yhteen hiileen puhalletaan Kalenoissa ja niiden valmisteluissa. Isot kiitokset siitä kaikille suunnittelijoille, valmistelijoille ja tekijöille: jokaisen teidän panos on tärkeä.

Kestävä kehitys on paljon muutakin kuin hiilijalanjälki. Sen osa-alueet ovat ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Kaikenlainen kulttuuri on mitä suurimmassa määrin ilmastopääkaupungille sopivaa kestävää kehitystä, ja Kalenat ovat juuri sitä. Kun kulutamme kulttuuria, kulutamme jotain aineetonta, josta syntyy vähemmän ympäristökuormitusta. Samalla ylläpidämme hyvinvointiamme, jota kulttuurin kuluttaminen tunnetusti edistää sekä siirrämme kulttuuriperintöämme uusille sukupolville ja kerromme siitä kansainvälisille vieraille.

Kalenat on Suomen suven merkittävin lasten ja nuorten kansantanssifestivaali, ja on kunnia saada toimia niiden kotikaupunkina. Tapahtuma kutsuu Lappeenrantaan noin tuhat kansantanssin isompaa ja pienempää taitajaa tanssimaan yhdessä. Se on iso asia sekä teille tanssijoille että meille lappeenrantalaisille. On hienoa päästä esittelemään teille Lappeenrantaa, joka on myös varteenotettava opiskelukaupunki – monesti Suomen opiskelukaupunkien parhaimmistoon rankattu opiskelijoille tehdyissä kyselytutkimuksissa – sekä suosittu kesäkaupunki meille rakkaan Saimaan rannalla.

Toivon teille kaikille mukavia Kalenoita. Omat Kalena-muistoni ulottuvat juhlien alkuvaiheeseen 1970-luvulle, jolloin kulkue sekä Kimpisen urheilukentän päätöskonsertti olivat pienelle tytölle iso juttu. Pääsinpä kerran Eelä-Saimaan etusivullekin parini kanssa, kun meillä oli pientä näkemyseroa siitä, mihin suuntaan kuviot menivät. Toivottavasti samanlaisia, mieleenpainuvia muistoja syntyy teille kaikille tänä vuonna ja näemme taas kahden vuoden päästä.

Aurinkoisin terveisin,

Anu Talka
Kulttuurijohtaja
Lappeenrannan kaupunki

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit