Valoisa, mutta jännittävä kevät edessä

Elämme jännittäviä aikoja. Eduskuntavaaleihin on aikaa vajaat kaksi kuukautta, ja Euroopassa on edelleen sota. Kotitaloudet ovat tiukilla, ja niin ovat myös yhdistystoimijat. Yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan nyt toden teolla.

Meille Nuorisoseuroille vuosi käynnistyi iloisissa merkeissä, kun pääsimme pitkän odotuksen jälkeen jälleen Folklandialle. Laiva oli pullollaan tanssin ja musiikin ystäviä, ja tunnelma oli käsinkosketeltavan yhteisöllinen. Olen iloinen, että pääsimme vihdoin seilaamaan yhdessä.

Yksi merkittävimmistä asioista meille on tänä vuonna helmikuun alussa tullut tieto, että seurantalotoimijoille on luvassa huojennusta paisuviin energia- ja sähkölaskuihin. Suurella osalla nuorisoseuroista tulot ovat romahtaneet viime vuosien kokoontumisrajoitusten vuoksi. Talouden puskurit on kulutettu ylläpitokustannuksiin ja välttämättömiin korjauksiin. Samaan aikaan sähkön ja polttoaineiden hinnannousu on kasvattanut ylläpitokustannuksia jopa moninkertaisiksi. Viime syksynä nuorisoseuroille tekemämme kyselyn mukaan jopa 85 prosenttia vastaajista sanoi energiakriisillä olevan vakavia vaikutuksia nuorisoseurantalojen toimintaan. Kriisi vaikuttaa suoraan lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin sekä sitä kautta ystävyyssuhteisiin ja hyvinvointiin. Olemme valtavan kiitollisia energiatuesta, joka tulee toden teolla tarpeeseen. Harrastustoiminta voi jatkua eikä taloja tarvitse laittaa kylmäksi. Tuen haku käynnistynee todella pikaisesti, ja avustusprosessia hoitaa Suomen Kotiseutuliitto opetus- ja kulttuuriministeriön mandaatilla.

Tässä Nuorisoseurat-verkkolehdessä on jälleen aimo kattaus ajankohtaista asiaa. Pääsemme tutustumaan lisää uuteen puheenjohtajaamme Elina Weckströmiin, teemme katsauksen järjestömme eduskuntavaalitavoitteisiin, tutustumme solidaarisuushankkeisiin, joita nuorisoseurat eri puolilla Suomea ovat viritelleet ja kurkistamme luonnollisesti myös tuleviin tapahtumiimme. Lehdessä esitellään myös vuoden tunnustuksia: vuoden ohjaajat, tanssiteko sekä teatteriteko. Vuoden nuorisoseuran ja nuorisoseuralaisen palkinnot jaetaan 26.3. Lipinlahden Nuorisoseuran järjestämässä nuorisoseurapäivän juhlassa. Vuoden hermannin tai hermanskan palkinto jaetaan huhtikuun puolivälissä H-kiltapäivillä.

Toivon, että vuosi on käynnistynyt myös sinulle valoisissa merkeissä. Kevät tuo mukanaan toivoa, ja synkistä ajoista huolimatta sitä ei pidä koskaan menettää. Meillä on toisemme, ja meillä on harrastukset ja yhteisö, joka tuo meille iloa ja voimaa arkeen. Se kannattelee.


Kuva Pirita Laiho

Jaa
Kirjoittaja
Annina Laaksonen

Annina Laaksonen on Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri ja Nuorisoseurat-verkkolehden päätoimittaja. Hän on myös intohimoinen kulttuurin harrastaja, juoksija ja itäsavolainen pääkaupungissa.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit