Veera Henttonen (vas.), Marja Jalli ja Eveliina Pilke ovat nuorisoseurojen vuoden ohjaajat.

Vuoden ohjaajat Veera Henttonen, Marja Jalli ja Eveliina Pilke arvostavat tunnustuksen korkealle

Vuoden ohjaajiksi on valittu Veera Henttonen Jyväskylästä, Marja Jalli Koski Tl:stä ja Eveliina Pilke Joensuusta. Kaikki kolme arvostavat tunnustuksen korkealle ja kokevat sen osoittavan, että heidän työtään on arvostettu.

Veera Henttosen nuorisoseuratie alkoi Jyväskylän seudun Nuorisoseurojen Virkku-hankkeesta, jonka jälkeen hän oli mukana muun muassa paikallisseuran hallituksessa ja nuorisoseurojen Nuoret Vaikuttajat -ryhmässä. Viime vuosina Veera on toiminut Keski-Suomen alueen luottokouluttajana ja keskittynyt valtakunnallisen Nuoret Vaikuttajat -ryhmän mentorointiin. Veeran persoona perustuukin neljään kivijalkaan: osallisuuteen, yhdenvertaisuuteen, yhteisöllisyyteen ja moninaisuuteen.

“Ainahan se tuntuu kivalta tulla palkituksi. Ja tuntuu todella hyvältä saada tunnustusta työstä, mitä olen tehnyt, vaikka itse tuntuu että enhän minä mitään ihmeellistä ole tehnyt; olen vain tarttunut erilaisiin mahdollisuuksiin”, Veera sanoo ja jatkaa: “Luottamustoimet eikä mentorointi kumpikaan ole ollut asioita, joihin missään vaiheessa aktiivisesti tähtäsin. Sanoin vain ennakkoluulottomasti kyllä, kun pyydettiin ja sitä kautta olen aina vain tarttunut uusiin tilaisuuksiin.”

Veera Henttonen

Veera kokee, että kaikki asiat, mitä hän nuorisoseuroissa on tehnyt, on opettanut hänelle paljon ja tarjonnut uutta. Ja tämä on syy, miksi hän on toiminnassa mukana pysynytkin. “Nuorisoseurat merkitsee minulle yhteisöä ja kannustajaa. On mahtavaa olla osana organisaatiota, jossa koen, että olen pystynyt vaikuttamaan ja tekemistäni on arvostettu.”

Marja saa porukan puhaltamaan yhteen hiileen

Marja Jalli on jo kolmekymmentä vuotta luotsannut maineikasta Kööri-kuoroa Koski Tl:ssä. Tämä omatoiminen ja aikaansaava nainen sovittaa kappaleen kuin kappaleen kööriläisille sopivaksi, ja löytää kaikille sopivan äänialan laadusta tinkimättä. Marja ei tee itsestään numeroa, vaan saa letkeällä, mutta päättäväisellä otteellaan porukan puhaltamaan yhteen hiileen.

“Hyvältä ja kiitolliselta toki tuntuu. Joskin hämmentyneeltä, huomionosoitus yllätti perinpohjaisesti, asia, jota en koskaan edes ole osannut omalle kohdalle osannut ajatella. Olla siellä nyt estradilla ja ajanjatkumossa yhtenä mukana”, Marja tiivistää ensitunnelmat tunnustuksen saamisesta.

Päällimmäisenä tunteena tunnustuksesta Marjalle nousee kiitollisuus. “Asiaa on vaikea ottaa henkilökohtaisesti, koska tunnustus kohdistuu ohjaamiseeni, jota ei olisi ilman Kööriämme ja ilman Kosken Tl Nuorisoseuraa. Kiitollisuus siitä, että tapaamme toimia ruohonjuuritasolla pitkäjänteisesti arvostetaan. Kiitollisuus pienen kuntamme harrastustoiminnan puolesta. On arvokasta, että tunnustuksen kriteerit ovat yleensäkin hyvin laajat, mikä antaa mahdollisuuden erilaisten toimijoiden ja yhteisöjen huomioimiseen.”

Marja Jalli
Kuva: Ragni Reichardt

Kööri syntyi suunnittelematta ja palasten loksahtaessa kohdilleen. “Kunnassamme nuorisoseuralla on vahva asema, se näkyy katukuvassa ja toiminnassa. Köörin syntymiseen tarvittiin yksi nuorisoseuran näyttelijä, joka kysyi halukkuuttani tulla vetämään lauluporukkaa Nalle Puh -lastennäytelmään. Taustatietonaan hänellä oli, että soitan pianoa, laulamisesta ei tainnut olla mitään tietoa. Laulu- ja soittoporukka saatiin näytelmää varten kerättyä, ja laulu on vaan jatkunut tämän ensimmäisen projektin jälkeenkin”, Marja muistelee.

“Pikkuhiljaa rooli sekä laulajana että ohjaajana on muotoutunut omannäköiseksi, jossa luonnollisesti kööriläiset ovat pitäneet motivaatiota ja jatkumoa yllä. Myös aktiivinen yhteistyö seuramme kansantanssijoiden ja muiden musiikkiryhmien kanssa pitää huolen siitä, että innostus ei pääse hiipumaan. Nuorisoseura on avarakatseinen yhteisö, jossa jokaisen on hyvä olla. Siellä on sijaa innostua, yrittää, myös kompuroida. Vahvat juuret ja historia tuovat turvaa, mutta ollaan avoinna myös uuteen. Seura mahdollistaa luonnollisesti paljon hyvää ja konkreettista lapsille, nuorilla, vanhemmille, mutta jokin taika tässä on konkretian lisäksi, mikä on tämän päivän maailmassa aina vaan arvokkaampaa”, Marja kertoo.

Eveliina ohjaa luovasti eri-ikäisiä harrastajia

Eveliina Pilke on tanssin harrastaja ja ohjaaja Nuorisoseura Motorassa Joensuussa. Nuorisoseurassa hän on ollut mukana kolmevuotiaasta saakka, kun hänen äitinsä vei hänet tanhuryhmään Tuusniemellä. “Koko lapsuuteni ja nuoruuteni olin aktiivisesti Tuusniemen Nuorisoseuran jäsen. Sen jälkeen tie on vienyt Kuopion kautta Rovaniemelle, Ouluun ja nyt koti on Joensuussa. Jokaisessa asuinkaupungissani olen päätynyt paikallisen nuorisoseuran toimintaan joko tanssijana tai opettajana. Tällä hetkellä olen koko sydämeltäni motoralainen”, Eveliina kertoo nuoriseurataipaleestaan.

Eveliina on huippuluokan tanssinopettaja, jolla on monipuolisia taitoja ohjata eri-ikäisiä harrastajia. Hän on luova ja kekseliäs koreografi sekä kannustava ja tanssitaitoja kehittävä tanssinohjaaja. Työssään hänelle on tärkeää vastuullisuus ja turvallisen toimintaympäristön luominen kaikille osallistujille.

“Olen erittäin otettu ja kiitollinen tästä tunnustuksesta. Päällimmäisinä tunteina ovat ilo sekä ylpeys. Tanssinopettajan työ on välillä hyvin yksinäistä työtä silloin, kun muita kollegoja ei ole tanssisalissa. Oman työn reflektointi jää vähäiseksi. Tunnustus toi minulle suuren onnistumisen kokemuksen ja luotto omaan opettajuuteeni syventyi. Minulle tämä on erittäin merkittävä meriitti. Olen itse aina arvostanut suuresti kollegoja, ketkä tämän tunnustuksen ovat saaneet. Hienoa kuulua nyt joukkoon”, Eveliina kertoo tuntemuksistaan tunnustuksen saamisen jälkeen.

Eveliina Pilke

“Tanssi on jo pitkään vienyt elämästäni suuren siivun. Se on tuonut minulle laajan ystäväpiirin, äärettömän paljon huikeita kokemuksia, muistoja ja kohtaamisia. Olen saanut oppia ja kasvaa turvallisessa ympäristössä omana itsenäni. Olen saanut oppia itsestäni. Mutta varmaan rakkain ja suurin asia, mitä olen tanssin kautta löytänyt, on puolisoni. Hänen kanssaan olen saanut jakaa ja tutkia tätä taiteen upeaa maailmaa kohta jo 13 vuotta. Meillä on ihana tanssiva perhe, johon kuuluu kaksi lasta sekä kissa ja koira. Tanssi on minulle elämäntapa, työ ja harrastus. Se on osa identiteettiäni, mitä kautta minun on luontevaa ilmaista itseäni”, Eveliina kertoo.

Suomen Nuorisoseurat myöntää Vuoden ohjaaja -tunnustukset vuosittain. Niiden tarkoituksena on nostaa ohjaajan työn arvostusta ja kannustaa tekemään tätä arvokasta työtä jatkossakin. Hyvä ohjaaja innostaa, inspiroi ja opettaa. Tämän vuoden tunnustukset luovuttivat Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja Elina Weckström ja pääsihteeri Annina Laaksonen kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali Folklandialla järjestetyssä Eläköön Folk! -gaalassa tammikuun alkupuolella.

Jaa
Kirjoittaja
Pia Matilainen

Pia Matilainen on Suomen Nuorisoseurojen järjestösihteeri ja Nuorisoseurat-verkkolehden toimitussihteeri. Hän ratkoo ongelman kuin ongelman ja huolehtii kieliopista ja tekstin sujuvuudesta. Hän kirjoittaa myös usein henkilöjuttuja verkkolehteemme.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit