Tunnustuksen jako

Vuoden ohjaajiksi valittiin kansantanssin ja teatterin kokeneet osaajat

Nuorisoseurojen Vuoden 2024 ohjaajiksi on valittu Milla Puurula-Tilli Reisjärveltä ja Siiri Suoniemi Hämeenlinnasta. Tunnustuksen tarkoituksena on nostaa ohjaajan työn arvostusta ja kannustaa tekemään tätä arvokasta työtä jatkossakin.

Vuoden ohjaaja Siiri Suoniemi

Siirin lapsuudessa kotikylällä oli tasan kaksi harrastusta: salibandy ja kansantanssi, joten Siiri valitsi niistä molemmat. Nuoruuden kansantanssin tähtihetkiä oli pääsy kaksoissiskon kanssa jo 6-vuotiaana Kerkkoon Nuorisoseuran kouluikäisten ryhmään. Vuosien vieriessä oman tanssiryhmän harrastajamäärä kuitenkin väheni. Onneksi ohjaaja Heli Pelkonen kutsui ryhmään jäljelle jääneet apuopeiksi nuorempien ryhmiin.

Nuorisoseura kannusti ohjaajiaan jatkamaan kansantanssinohjaajakoulutukseen, kun ikää tuli lisää. Tuntui hyvältä, että seura piti huolta ohjaajistaan, mahdollisti villeimmätkin ideat, reissut ja projektit sekä ennen kaikkea koulutukset. Vähitellen Siirin ohjaamien ryhmien tanssijat kasvoivat, jolloin tuli tarve lisäosaamiselle, jota hän lähti kartuttamaan hakeutumalla tanssijan ja tanssiopettajan ammattiopintoihin.

Siiri elää tänä päivänä suurta unelmaansa kansantanssin yhteisohjelmien koreografina. Palkitsevin hetki on kuitenkin se, kun kansantanssia nolona ja kiusallisena pitävä nuori saapuu kaikesta huolimatta yhä uudelleen tanssitunnille. “On mahtavaa huomata, että tanssijasta aistii, kuinka hänellä on turvallinen olo kokeilla, erehtyä, onnistua ja oppia uutta”, Siiri kertoo.

Tulevaisuuden haaveena Siirillä on kansantanssin vieminen osaksi perusopetusta ja nostaa sen profiilia myös tanssin taiteenperusopetuksessa.

Nuorisoseurajärjestöön Siiri on kasvanut niin kiinni, ettei osaisi tai haluaisikaan ilman olla. “Nuorisoseuralaisella on koti Suomen joka kolkassa, josta vain nuorisoseura löytyy. Nuorisoseurassa voi hankkia osaamista ja toteuttaa itseään yhdessä muiden kanssa”, Siiri kuvailee.

Kaukaisessa tulevaisuudessa kultainen ansiomerkki kiiltelee eläkkeelle jääneen Siirin kansallispuvun rintapielessä.

Vuoden ohjaajat Siiri Suoniemi. Kuva Sara Klaassen

Vuoden ohjaaja Milla Puurula-Tilli

Milla kiinnostui draamasta opintojen yhteydessä. Se näyttäytyi tehokkaan toiminnallisena, monipuolisena ja palkitsevana opetusmenetelmänä. Teatterin kiehtovuus, moniulotteisuus ja mahdollisuudet saivat hänet kaipaamaan katsomon puolelta lajin pariin.

Ensikosketus teatteriohjaajuuteen tuli työn, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina toimimisen kautta. Koulun draamaopetuksen ohella Milla aloitti myös harrastajateatteriryhmien ohjaamisen, ensin lasten ja nuorten ryhmien parissa ja myöhemmin myös aikuisten ryhmiä ohjaten.

Reisjärven harrastajateatteri ReTén ohjaajana toimiessaan Milla kokee kuuluvansa huikeaan teatteriperheeseen, jossa on harrastajia vauvasta vaariin. “Ryhmässä yhteinen kunnianhimo ja täydellä sydämellä sitoutuminen tuottaa laadukasta teatteria. Motivoituneiden ja lahjakkaiden ihmisten kanssa on hienoa työskennellä”, Milla iloitsee.

Millan sydäntä lähellä ovat erityisesti tekstit, käsikirjoittaminen ja näytelmien sovittaminen esitykseksi. Musiikkinäytelmissä Milla toimii osana bändiä pianoa soittaen.

Teatteriperhe on myös mukana Reisjärven Kirkonkylän Nuorisoseuran talkootyössä, katetun ulkokatsomon ja -näyttämön rakentamisessa sekä seurantalon kunnostamisessa koko kunnan kulttuurikeskus Sampolaksi. Toimivat ulkoiset puitteet motivoivat Millaa niissä tehtävään taiteelliseen työhön. “On myös palkitsevaa, kun esiintymisjännityksestä kärsivä ujo nuori nauttii ja loistaa lavalla tai saa luotua esitykseen hengen, jota yleisö kuvailee maagiseksi”, Milla kertoo.

Nuorisoseuralla on pienessä kunnassa suuri merkitys tuottaessaan väestölleen tärkeitä kulttuurielämyksiä. Teatteriperheen yhteisöllisyys näkyy esitysten ulkopuolellakin toisista huolehtimisesta. Milla kokee, että nuorisoseurasta ohjaaja saa tukea ja turvaa toimintaansa. Tulevaisuuden haaveisiin kuuluu teatterin parissa jatkaminen, teatterillinen itsensä kehittäminen ja täydennyskoulutus.

Vuoden ohjaaja Milla Purula-Tilli

Mitä haluat sanoa aloittelevalle ohjaajalle tai ohjaajuudesta haaveilevalle?

Siiri: ”Ole utelias, uskalla erehtyä, pyydä apua. Sun erikoisuus ohjaajana on olla just sä.”

Milla: ”Nuorisoseurassa ohjaaja saa avuksi monenlaista materiaalia ja tukea muilta seuratoimijoilta paikallisseurasta ja keskusseurasta. Ehdottomasti kannattaa seurata niin harrastaja- kuin ammattiteatteria mahdollisimman paljon. Kokemalla muiden toteutuksia oppii ja inspiroituu.”

Lue lisää vuoden ohjaajista.

Jaa
Kirjoittaja
Minna Pasi

Minna Pasi on Suomen Nuorisoseurojen harrastus- ja seuratoiminnan suunnittelija. Minna on todellinen monilahjakkuus harrastustoiminnan saralla. Hänen kynästään saamme lukea mm. ohjaajakoulutusten tuoreimmista uutisista ja kaikesta harrastamiseen liittyvästä.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit