Kuusi poikaa säntää kohti teatterilavalla lepääviä hattuja.

Yhteisöjen tulevaisuuden puolella jo vuodesta 1881

Tämä syksy on ollut suoranaista järjestödemokratian juhlaa, sillä Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtajaehdokkaita oli peräti viisi henkilöä. Myös hallitukseen oli enemmän ehdokkaita kuin vapaita paikkoja, joten valtuusto pääsi äänestämään sekä puheenjohtajasta että hallituksen jäsenistä. Tämä on mielestäni terveen ja elinvoimaisen järjestön merkki: asioihin halutaan vaikuttaa ja kehittää yhdessä eteenpäin.

Nuorisoseuraliikkeen ytimessä on ollut alusta saakka ihmisten oma aktiivisuus ja paikallisyhteisöjen osallisuus. Jo 141 vuoden ajan olemme kantaneet kortemme kekoon, että jokaisella ihmisellä olisi hyvä olla. Näinä alati vaikeina aikoina yhteisöjen toimivuus ja mukaan ottavuus ovat teemoja, jotka lisäävät myös sisäistä turvallisuutta ja porukkaan kuulumisen tunnetta.

Tässä vuoden viimeisessä Nuorisoseurat-lehdessä esittäytyy uunituore puheenjohtajamme Elina Weckström, joka aloittaa luottamustehtävässään 1.1.2023. Hänet valittiin valtuuston syyskokouksessa marraskuussa. Lehdestä saamme lukea myös juuri julkaistuista eduskuntavaalitavoitteistamme, joilla lähdemme kohti kevään vaaleja. Tavoitteenamme on viestiä meille tärkeistä teemoista kaikille ehdokkaille, jotta myös nuorisoseuralaisten ääni kuuluisi hallitusohjelmaa rakennettaessa. Nuorisoseurojen toimintaedellytykset sekä tuki lasten ja nuorten harrastamiseen ovat teemoja, joita vaalitavoitteet laatineet alueelliset nuorten nuorisoseuravaikuttajien ryhmät nostivat esiin.

Lehdestä saamme lukea myös inspiroivia tarinoita nuorisoseurakentältä, kuten Mallusjoen Nuorisoseuran Takkari-klubista. Se on suursuosion saavuttanut konsepti, joka on koonnut nuorisoseurantalolle maailmantähtiä myyden koko talon täyteen yleisöä. Pääsemme tutustumaan myös Klaukkalan Nuorisoseuran 100-vuotisjuhlavuoteen sekä Lemin Nuorisoseuran ylisukupolviseen teatteriproduktioon. Myös keskipohjalaisen Karhin Nuorisoseuran herättelystä on innostava juttu luettavaksi.

Lehdessä on juttua myös vaikuttamistyöstä paikallistasolla, kun kuntalais-aloitteiden kautta on saatu kiinteistöveroprosentti nolliin Puumalassa ja Kuopiossa. Tämä on hyvä esimerkki ruohonjuuritason vaikuttamisesta, jolla on iso vaikutus seurojen talouteen. Tutustumme myös kansainvälisiin yhteistyökuvioihin, joita tämän syksyn aikana on viritelty sekä kotimaassa että ulkomailla EU-rahoituksen turvin. Iloksemme voimme myös todeta, että Folklandialle mennään tammikuussa, ja tässä lehdessä olevan jutun myötä pääset jo hiukan fiilistelemään tammikuista folkin juhlaa.

Toivomme, että lehti on tälläkin kertaa mieluisa ja kattava lukupaketti. Mukana on tuttuun tapaan myös ristikko, jota voi ratkoa vaikkapa jouluruokien sulattelutauolla. Joulu tulla jollottaa ja siihen saamme laskeutua nuorisoseurajoulukalenterin myötä sosiaalisen median kanavissamme. Toivottavasti joulun aika tuo sinulle rentouttavia hetkiä läheisten parissa. Toivon sinulle lämpöistä joulua ja kaikkea hyvää uuteen vuoteen – silloin taas tavataan!


Kuva Petri Kivinen

Jaa
Kirjoittaja
Annina Laaksonen

Annina Laaksonen on Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri ja Nuorisoseurat-verkkolehden päätoimittaja. Hän on myös intohimoinen kulttuurin harrastaja, juoksija ja itäsavolainen pääkaupungissa.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit