”Ja me laulamme, leikimme yhä” – seurantaloilla

Nuorisoseuralaismarssi julistaa perinteisesti, mutta jatkuvan oppimisen teemalla edelleen ajankohtaisesti: ”Valon voimia vaalien vartumme, ja me laulamme, leikimme yhä.”

Nuorisoseurat ovat jo yli 140 vuoden ajan ohjanneet suomalaisia laulamiseen ja leikkimiseen ilmaisujen laajimmissa mahdollisissa merkityksissä. Se on tarkoittanut itsensä kehittämistä, kansalaiskasvatusta, harrastuksia – ja myös yhteistä ilonpitoa. Tekemisen keskiössä on lähes aina ollut seurantalo: yhdessä rakennettu, talkoilla ylläpidetty, suurella sydämellä kehitetty.

Valtion, Kotiseutuliiton, keskusjärjestöjen ja paikallisyhdistysten yhdessä muodostama seurantalojen korjausavustusjärjestelmä sai tänä vuonna Euroopan kulttuuriperintöpalkinnon. Se on valtavan hieno tunnustus kaikille Suomen seurantaloille ja seurantalojen eteen tehtävälle vapaaehtoistyölle. Paikallista seurantaloväkeä ei voi liiaksi kiittää.

Seurantalot edustavat merkittävää kansallista rakennusperintöä, ja tarjoavat samalla alustan mitä moninaisimpaan paikallistoimintaan. Taloilla harrastaa viikoittain kymmeniätuhansia lapsia, nuoria, aikuisia ja senioreita – joka puolella Suomea. Noin puolet seurantaloista sijaitsee seuduilla, jossa ei ole muuta vapaaseen kansalaistoimintaan soveltuvaa tilaa.

Palkittuihin korjausavustuksiin kohdennettiin kuitenkin tänä vuonna erittäin suuri leikkaus valtion budjetissa. Säästää pitää, mutta vaikutuksia on välttämätöntä miettiä kokonaisuutena. Korjausavustus on valtiolle erittäin pieni menoerä, mutta tällä siemenrahalla saadaan paljon aikaan. Korjaushankkeet vaativat aina myös omaa rahoitusta ja niihin liittyy merkittävä talkootyön osuus.

Korjausavustusleikkausten kerrannaisvaikutukset ovat arvaamattoman suuret ja kohdistuvat suoraan paikallisen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiin. Siihen, että jokaisella olisi tulevaisuudessa oikeus harrastaa. Siihen, että myös harvaan asutuilla seuduilla olisi mahdollisuus yhteisölliseen toimintaan. Siihen, että joka puolella rakentuisimme yhteisöksi, joka ottaa kaikki mukaan.

Siksi haluan rohkaista teitä, hyvä paikallinen seurantaloväki: olkaa yhteydessä oman alueenne päättäjiin. Kertokaa ja näyttäkää, mitä kaikkea hyvää seurantaloilla tehdään ja miten merkittävä korjausavustus on talon ja toiminnan jatkuvuuden kannalta.

Sillä seurantaloilla ollaan edelleen kansalaisyhteiskunnan ytimessä. Toivottavasti tulevaisuudessakin.


Kirjoittaja Teppo Ylitalo, Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit