Ensimmäisen puheenjohtajavuoden tilinpäätös

Vuosi sitten Suomen Nuorisoseurojen valtuusto kokoontui Mikkelissä Suomen Nuoriso-opistolla. Kuusi vuotta nuorisoseurojen puheenjohtajana toimineen Ragni Reichartin puheenjohtajavuodet olivat tulleet täyteen ja valtuustolla oli valittavanaan uusi puheenjohtaja. Tulin valituksia viiden hyvän ehdokkaan joukosta tähän tärkeään tehtävään.

Ragni oli taitava ja pidetty puheenjohtaja, joten kenelle tahansa hänen saappaansa olisivat olleet melko suuret – niin myös minulle. Ensimmäisen puheenjohtajavuoden jälkeen on oiva hetki pysähtyä tarkastelemaan kulunutta vuotta.

Ihan ensimmäinen tehtäväni puheenjohtajaksi valitsemisen jälkeen oli ihanan jouluisa. Pääsin Nuorisoseurojen vuoden 2022 joulukalenterin ensimmäiseksi luukuksi. Tänä vuonna en ole luukuissa mukana, mutta on ollut mukava kurkistaa niiden kautta, mitä nuorisoseuroissa tapahtuu.

Tehtävämme hallituksessa on osaltamme varmistaa, että nuorisoeurojen toimintaedellytykset ovat mahdollisimman hyvät. Konkreettisen työn seurojen tueksi tekevät nuorisoseurajärjestön taitavat työntekijät eripuolilla Suomea. Heitä onkin kiittäminen lukuisista seuroille suunnatuista koulutuksista ja tapahtumista sekä aluefoorumeista, arvodialogeista ja seurakäynneistä.

Koen olevani etuoikeutettu saadessani toimia puheenjohtajana järjestössä, jonka tapahtumat kokoavat oman jäsenistömme lisäksi suuren ja innostuneen joukon myös järjestön ulkopuolisia ihmisiä yhteen. Vuosi käynnistyi Folklandia-risteilyllä, jossa sain ojentaa yhdessä pääsihteeri Annina Laaksosen kanssa tunnustuksen vuoden 2023 ohjaajille Veera Henttoselle, Marja Jallille ja Eveliina Pilkkeelle.

Upeaa yhteisöllisyyttä ja nuoruuden intoa välittyi kevään Nuori Kulttuuri Festivalilla Kuopiossa, jossa olin mukana palkitsemassa Satu Olkkosta Kulttuurisen nuorisotyön tunnustuksella. Kevääseen mahtui myös Vuoden nuorisoseura- ja Vuoden nuorisoseuralainen- tunnustusten jakaminen Nurmeksessa järjestetyssä Nuorisoseurapäivän juhlassa. Nämä tunnustukset saivat Mallusjoen Nuorisoseura ja Timo Hartikainen.

Minulle nuorisoseuratoiminnan ydin on yhteisöllisyys. Vuoden kohokohdiksi ovatkin muodostuneet yhteiset kohtaamiset kokouksissa, tapahtumissa ja muissa tilaisuuksissa. Hallituksen jäsenet ovat olleet huikean sitoutuneita osallistumaan aktiivisesti kokouksiin tuoden rohkeasti oman näkemyksensä esille ja kysyen mieltä askarruttavia asioita. Nuoria nuorisoseuralaisia olen päässyt tapaamaan muun muassa Nuorten vaikuttajien tapaamisissa, Erätauko-dialogeissa ja Nuori Kulttuuri Talkseissa. Nuorten kanssa juttelu muistuttaa siitä, että järjestöllämme on edessä loistava tulevaisuus.

Hermanneja ja Hermanskoja tapasin keväällä Eurajoella H-kiltapäivillä. Kävimme tärkeää keskustelua nuorisoseuratoiminnan jatkuvuudesta ja nuorisoseuraseniorien merkityksestä nuorten toiminnan tukena. Valtuuston kokoukset ovat taas koonneet yhteen runsaan joukon alueellisia luottamushenkilöitä. Yhteinen ajatusten vaihto eri puolilla Suomea toimivien ihmisten kanssa muistuttaa, kuinka erilaisissa olosuhteissa paikalliset nuorisoseurat toimivat ja kuinka monialaista toimintamme on. Tätä keskustelua pääsemme yhdessä jatkamaan ensi syksynä Nuorisoseurakokouksessa.

Innostuneena jo odotan, mitä puheenjohtajakauteni toinen vuosi tuo tullessaan. Tässä vaiheessa vuotta on kuitenkin kiitosten aika. Kiitos juuri sinulle, että olet mukana nuorisoseuratoiminnassa jäsenenä, harrastajana, vapaaehtoisena, luottamushenkilönä, tukijana ja työntekijänä. Sinun antamallasi ajalla ja tekemälläsi työllä olemme rakentamassa yhteisöjen tulevaisuutta. Leppoisaa joulunaikaa kaikille!


Kirjoittaja Elina Weckström

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit