Nuoren voimamme, sen vannomme, edistykselle aina me annamme

Kalan torpan juhannusjuhla, toinen kauteni valtuustossa. Keskikesän juhlaa ryhdittää yhteislaulu ja Nuorisoseuralaismarssi. Vaikka lukion päättötodistuksessa musiikin kohdalla komeilee kymppi, sain sen lähinnä puhumalla sujuvasti. Laulan silti täysin palkein! Edessäni istuva rouva kääntyy yhteislaulun jälkeen puoleeni ja kuiskaa noin 180 desibelin voimalla: kuinka sun ikäänen osaa tuon laulun? En tiedä vieläkään oliko se kehu vai moite.

Kun saa etuoikeuden päästä varapuheenjohtajaksi järjestöön, jonka perustamisesta tulee tänä juhannuksena kuluneeksi 143 vuotta, ei tervehdyksessä voi todeta mitään muuta kuin vallitsevan tilanteen.

Hei! Oon Joonas. Olen nuorisoseuroissa sitä joukkoa, joka on kasvanut pienestä pitäen hyvässä seurassa ja pinnistellyt ja ponnistellut ollakseni hyvä ihminen sekä kunnon kansalainen. Sinä, joka olet löytänyt nuorisoseuraan nuorena tai vasta entisenä nuorena, ällös pelkää. Palan halusta kuulla, mikä oli se hetki, joka sai sinut oivaltamaan, että tämähän on “ihan kiva” harrastus!

Lähtöisin olen Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseuran kupeesta. Opiskella en uskaltanut Seinäjokea kauemmaksi ja häntä koipien välissä palasin kuntaliitoksen mylläämään Kauhavan kaupunkiin. Työni puolesta pääsen olemaan maalaisen lisäksi myös se paljon puhuttu Helsingin herra, sillä työpaikkani sijaitsee pääkaupungin Kampissa. Pääradan varressa asuvana pendelöin tuota väliä säästeliäästi muutaman kerran kuukaudessa.

Harrastajateatteri on koko ikäni ollut oma henkireikä. Kuiskaajasta valokopin kautta lavalle ja lopuksi tuottamaan näytelmiä. Jos toki vannon pyhästi jokaisen esityskauden jälkeen, että ihminen voisi vapaa-ajallaan tehdä muutakin, mutta niin vain veri vetää lukemaan tekstejä, naputtelemaan apurahahakemuksia ja soittelemaan ihmisiä kahvioon.

Nuorisoseuroissa olen oppinut paljon uusia taitoja ja saanut elinikäisiä ystäviä. Olen myös päässyt osallistumaan erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin, jotka ovat antaneet minulle rohkeutta toimia. Haluan osaltani olla mukana vaikuttamassa nuorisoseurojen tulevaisuuteen ja tekemään niistä entistä parempia paikkoja meille kaikille.

Nuorisoseuroissa parasta on, että äärettömän harvoin olet yksin. Monesti se voi siltä tuntua, kun jynssäät seurantalon lattiaa tai illan viimeisillä tunnilla näpyttelet vuosikokouksen budjetin numeroita oikeaan sarakkeisiin. Suomen Nuorisoseurat järjestää paljon koulutuksia, joissa huomaa, miten muuallakin kipuillaan samojen asioiden parissa. Jaettu suru on vain puoli surua!

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat tietää lisää, ota rohkeasti yhteyttä. Voit lähettää minulle sähköpostia, soittaa tai laittaa viestiä somessa. Tai tule vaikka käymään Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseuralla. Lupaan keittää kaffit jos ennakkoon varoitat tulostasi. Ei esteitä tiellämme näy!


Kirjoittaja Joonas Autio, varapuheenjohtaja
puh: 050 564 3347, joonas.autio@yns.fi

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit