Elina Weckström

Mietteitä vaalien alla

Suomen Nuorisoseurojen hallitus kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa tammikuun lopussa Tampereelle. Lauantain seminaarin ohjelmassa oli tiivistä työskentelyä ryhmäytymisen, hallitustyöskentelyn pelisääntöjen ja toimintaorganisaation ajankohtaisten ilmiöiden parissa. Sunnuntaina järjestäydyimme uudella hallituskokoonpanolla ensimmäiseen kokoukseen. Aiheina olivat muun muassa katsaukset toimintasuunnitelman toteutumiseen sekä menneisiin ja tuleviin tapahtumiin, päätöksentekoa edunvalvonnan ja viestinnän kärjistä sekä vastuunjakoa.

Kokouksessa valittiin hallituksen varapuheenjohtajiksi vuodelle 2023 Lauri Haltsonen ja Hannu Harmaala. Hallituksen kesken jaettiin myös toimintasuunnitelman mukaisia vastuusalkkuja. Salkkujen avulla hallituksen jäsenen ammattiosaaminen ja paikallisseuratuntemus tulee johtavien toimihenkilöiden käyttöön. Näin on tarkoitus tiivistää hallituksen ja johtoryhmäläisten yhteistyötä ja vahvistaa nuorisoseurojen äänen kuulumista. Hallitustyöskentelyä ja vastuusalkkuja sovittiin arvioitavaksi joulukuun hallituksen kokouksessa.

Koko viikonloppua läpileikkasi vahva tahto toteuttaa jäsenistöä ja paikallisia nuorisoseuroja palvelevaa toimintaa. Keskusteluissa puhuttiin monipuolisesti harrastustoiminnasta, paikallisseurojen järjestämistä tapahtumista, ylisukupolvisesta toiminnasta sekä arvojen toteutumisesta niin toimihenkilöiden työssä kuin paikallisseurojen toiminnassa. Yhdessä todettiin, että yhteisöllisyys ja osallisuuden kokemukset ovat se liima, joka innostaa meitä kaikkia toimimaan nuorisoseuroissa ja tekemään myös töitä palkansaajina tai luottamushenkilöinä nuorisoseurojen eteen.

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden teemat näkyvät vahvasti myös n uorisoseurojen eduskuntavaalitavoitteissa, joita ovat seuraavat:

  1. Rahapussin koko ei saa määrittää harrastusmahdollisuuksia.
  2. Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden rakentajia – panostetaan heihin nyt.
  3. Vireä kansalaisyhteiskunta on kaikkien etu.

Pohtiessani eduskuntavaalitavoitteita tulee vääjäämättä mieleen Sixten Korkmanin kolumni Helsingin sanomien mielipidepalstalla (HS 11.1.2023): ”Valinnoissa olisi asetettava lapset ja nuoret etusijalle. Heistä huolehtiminen on investointi, jota ei ole varaa olla tekemättä.” Konkari taloustieteilijä muistuttaa kirjoituksessaan myös kansalaisyhteiskunnan merkityksestä. Toivotaan, että tuleva eduskunta ymmärtää tämän. Nuorisoseurojen toimintaedellytysten turvaaminen tarkoittaa lapsille ja nuorille kasvun mahdollisuuksia osallistuviksi ja aktiivisiksi kansalaisiksi – tulevaisuuden rakentajiksi.


Teksti
Elina Weckström
Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja

Kuva Annina Laaksonen

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit