Mitä tarkoittaa olla nuorisoseuralainen?

Tänä vuonna on Nuorisoseuroissa alettu toteuttaa uutta 10-vuotisstrategiaa. Olin etuoikeutetussa asemassa työstämässä tätä yhdessä muun strategiatyöryhmän kanssa. Vanhaa strategiaa lukiessa paistoi sieltä itsestäänselvyydet ja rohkeuden puute, joka paljastuikin onnistumiseksi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana onnistuttiin toteuttamaan strategiaa sellaisella pieteetillä, että se tuntui peruskauralta, vaikka uunituoreena se on ollut tavoitteellinen ja rohkea lapsiin ja nuoriin kohdistuvine painotuksineen.

Uutta strategiaa työstäessä pureuduimme ytimeen: Mitä tarkoittaa olla nuorisoseuralainen?

Olemme sekalainen sakki erilaisia ihmisiä eri lähtökohdista ympäri maata toteuttamassa toimintaa, jolla ei ole välttämättä mitään yhteistä muun toiminnan kanssa kuin sana Nuorisoseura, jos sekään! Eikä yksittäinen nuorisoseuralainen välttämättä edes tiedä kuuluvansa nuorisoseuroihin!

Miten siis tehdä strategia, jossa otetaan huomioon melontaretkiä järjestävä eläkeläinen, kansantanssiharrastusta ohjaava vanhempi, nuorisoteatteria harrastava nuori ja kaikki muut?

Arvoinamme on ollut:

  • osallisuus, joka tarkoittaa yhteisöön kuulumista ja mukanaoloa omalla panoksella
  • yhdenvertaisuus, meillä kaikki ovat yhdenvertaisia ja toimintamme on avointa ja arvostavaa
  • yhteisöllisyys, joka on yhdessä toimimista ja tekemisen riemua. Siihen kuuluvat vuorovaikutus ja yhteenkuuluvuus sekä yhteiset kokemukset.

On selkeää, että nämä arvot ovat edelleen sellaisia, joiden takana seistä. Koimme kuitenkin, että tässä ajassa meidän järjestömme pitää olla järjestö kaikille, ja sitä tukemaan nostimme moninaisuuden omaksi arvoksi. Vaikka toiminnassamme olemme yhdenvertaisia keskenämme, arvostamme moninaisuutta ja jokaisen pitää voida tulla mukaan sellaisena kuin on.

Toinen tärkeä keskustelu käytiin iästä. Edellisen strategian aikana panostettiin erityisesti lapsiin ja nuoriin. Tämä ei ole muuttunut, mutta uudessa strategiassa nostamme ylisukupolvisen toiminnan tärkeään osaan. Kuinka hienoa on päästä toimiman eri-ikäisten kanssa ja tutustua itseään vanhempien ja nuorempien ajatusmaailmoihin. Aidosti moninaisuutta arvostavan ja yhdenvertaisuuteen pyrkivän toimijan täytyy myös huolehtia siitä, että jokainen otetaan mukaan.

Kolmas nosto uudesta strategiasta liittyy nuorisoseurapolkuun. Meistä jokainen kulkee omaa polkuaan, joskus meidän polkumme kulkevat hetken samaa matkaa ja sitten erkanevat vain kohdatakseen taas myöhemmin uudestaan. Nuorisoseurapolku ottaa mukaan niin pitkään mukana kulkevat, kuin toimintaan palaavat, uudet kulkijat, mutta myös ohikulkijat. Myös hetken mukana olevat ovat arvokas osa Nuorisoseurojen polkua. Sinä olet arvokas osa Nuorisoseuroja.


Teksti Lauri Haltsonen

Kirjoittaja on Suomen Nuorisoseurojen hallituksen 2. varapuheenjohtaja.

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit