RääkkyLANit kokoaa pelaajat Rasihoviin

Vähän erikoisempien nuorisoseurantalojen toimintojen juttusarjassa on tällä kertaa Rasivaaran Nuorisoseuran RääkkyLANit Pohjois-Karjalassa. Kyseessä on verkkopelitapahtuma (lanit), jotka Wikipediassa määritellään seuraavasti: ”Lähiverkkotapahtuma, joskus myös verkkopelitapahtuma, jossa yhteen tilaan kokoontuu ihmisiä pelaamaan omien tietokoneidensa tai konsoleidensa kanssa. LAN on lyhenne sanoista Local Area Network. Tapahtumassa koneet ovat liitettyinä toisiinsa lähiverkon avulla.”

”Rasivaaran Nuorisoseurassa lanitoiminta lähti käyntiin, kun Rääkkylään rakennettiin paikallisen osuuskunnan toimesta kattava valokuituverkko, ja liittymiä otettiin käyttöön muiden seurantalojen ohella myös nuorisoseurantalo Rasihovilla”, kertoo nuorisoseuran sihteeri ja lanien puuhamies Tommi Sallinen. Nopea internet-yhteys mahdollistaa verkkopelien pelaamisen suuremmallakin joukolla. ”Laneissamme on ollut myös mukana muita rääkkyläläisiä yhdistyksiä mm. MLL ja 4H sekä sponsoreina paikallisia yrityksiä.”

Ensimmäiset lanit kylällä pidettiin 4H-yhdistyksen aloitteesta tammikuussa 2016. Jo tuolloin mukana olivat myös valokuituverkko-osuuskunta Valopiuha, Rääkkylän kunta ja Rasivaaran Nuorisoseura. ”Koska järjestämispaikaksi valikoitu Rasihovi, siirtyi myös järjestämisvastuuta vähitellen seurallemme”, sanoo Sallinen.

Osallistujamäärä laneissa on vaihdellut alun noin kahdestakymmenestä korona-aikaa edeltävään viiteenkymmeneen. Edellisellä kerralla joulukuussa 2021 pelaajia oli kolmisenkymmentä, mutta tuolloin osallistumisoikeus rajattiin koronatilanteen vuoksi vain rääkkyläläisille nuorille. Tänä keväänä pelaajiksi olisivat kyllä saaneet ilmoittautua myös ulkopaikkakuntalaiset, mutta näitä tuli vain kaksi – hekin jälki-ilmoittautuneina.

Laneissa ei pelata ihan koko aikaa pelkillä tietokoneilla ja konsoleilla.

Ensimmäiset lanit tammikuussa 2016 oli alun perin tarkoitus pitää toisella kylätalolla, mutta kovan pakkasen vuoksi tapahtuman siirto Rasihoville tehtiin vain kahden päivän varoitusajalla. Oikeastaan ainoana haasteena oli lopulta verkkokaapelin asentaminen yläkerran saliin. Se päädyttiin lopulta tekemään ilmastointikanavan kautta.

Lanien toteuttamiseksi on nopean verkkoyhteyden lisäksi pitänyt hankkia verkkokytkimiä ja -kaapeleita sekä jatkojohtoja, joita on saatu osin lahjoituksena ja osin itse ostamalla. Koneiden ja muiden laneissa tarvittavien laitteiden alle pitää tietysti olla pöytiä, joita on lainattu kunnalta ja saatu lahjoituksena. ”Saimme juuri tiedon, että Leader-teemahankehakemuksemme Keski-Karjalan Jetinalta uusien pöytien hankkimiseksi on hyväksytty, joten tämä helpottaa lanien ja muidenkin tapahtumien järjestelyjä”, Tommi Sallinen toteaa. Lanien järjestämistä rasivaaralaiset voivat suositella mille tahansa toimijalle, kunhan vain on riittävän nopea nettiyhteys.

Lanien lisäksi Rasivaaran yhdistykset tekevät muutakin yhteistyötä. Näillä näkymin helatorstain tienoilla MLL Rääkkylä pitää taas perinteisen kevätdiskon, joka pidetään Rasihovilla. Rasihovin valovarustuksen avulla saadaan tapahtumaan aikaiseksi todellinen diskotunnelma.

Lanien, aiempien discojen ja muun seuran toiminnan kuvia voi käydä katsomassa seuran Facebook-sivuilla.


Rasivaaran Nuorisoseura ry, Rääkkylä, Pohjois-Karjala
Talon nimi: Rasihovi
Talon rakentamisvuosi: 1955–59
Talon henkilökapasiteetti: n. 200


Kuvat Tommi Sallinen

Jaa
Kirjoittaja
Hannu Ala-Sankola

Suomen Nuorisoseurojen järjestö- ja jäsenpalveluiden johtajana Hannu osaa kansalaisjärjestöbyrokratian ja lainsäädännön vaikka unissaan. Hän kirjoittaa verkkolehteen enimmäkseen järjestöllisistä teemoista sekä paikallisten nuorisoseurojen kuulumisista.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit