Mahlulla heitetään sisämölkkyä

Tässä numerossa aloitamme juttusarjan vähän erikoisemmista nuorisoseurantalon toiminnoista.

Ensimmäisenä vuorossa on Mahlun nuorisoseurantalo ja mölkky. Mölkkyhän on suuren suosion niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla saavuttanut pihapeli. Mahlun Nuorisoseurassa talven olosuhteet eivät estä pelaamista, sillä mölkkyä pelataan talviaikaan nuorisoseurantalon juhlasalissa.

”Nuorisoseurantalolla harjoitusiltoja ovat tiistai sekä perjantai ja sunnuntaisin treenataan päivällä”, kertoo seuran puheenjohtaja Risto Rautiainen. Tämän lisäksi seura järjestää salissa mölkkykisoja. Muun muassa Uuden Vuoden mölkky vuoden vaihteessa ja Munamölkky pääsiäisen aikaan. Myös Pikkujoulumölkky on ollut ohjelmassa mukana.

Mölkky on tärkein tulonlähde

Mölkyn pelaaminen Mahlulla alkoi seuran ulkokentällä varsin pienesti, mutta laajeni nopeasti suosituksi yhdessäolomuodoksi. Yksi syy siihen oli ehdottomasti vuosittain järjestettävä Sikamölkky. ”Tänä vuonna meillä on juhlavuosi, sillä järjestämme elokuussa tapahtuman 10-vuotiskisan. Tapahtuma on saanut suuren suosion, ja siihen on osallistunut noin 150 pelaajaa.”

Mölkkytoiminta on ollut seuran tärkein tulonlähde jo useita vuosia. Seurassa harrastetaan aktiivisesti myös näytelmätoimintaa, mutta kaksi viimeistä vuotta näytelmätoiminta on ollut pysähdyksissä pandemian takia. Mölkkyä on kuitenkin pelattu aktiivisesti. Harjoitusilloilta on pelaajilta peritty pelimaksu joko kertamaksuna tai kausimaksun muodossa. Tiistaisin on myös tarjolla kahvia ja pullaa maksua vastaan.

”Näistä pienistä puroista syntyy vuositasolla varsin mukavasti rahaa, joka käytetään nuorisoseurantalon ylläpitokustannuksiin”, Rautiainen kertoo. Mahlulla on tällä hetkellä noin 50 aktiivista heittäjää. Pelaaminen, treenivuorot ja tapahtumat tarvitsevat myös melkoisen joukon talkoohenkilöitä ja muita aktiiveja. Tapahtumissa tarvitaan myös järjestyksenvalvojia, sillä seuralla on talossaan anniskeluoikeudet.

Seurantalolle ei suuria muutoksia ole mölkyn sisäpelaamisen mahdollistamiseksi tarvinnut tehdä. Juhlasalissa on aikaisemmin pelattu sählyä. Sählykaukalon laitoja voitiin käyttää pelikenttien rakentamiseen. Kenttiä mahtuu juhlasaliin kolme. Suurin investointi on ollut maton ja mölkkypelien hankinta. Salin lattia on peitetty kokolattiamatolla. Mattoa ei ole liimattu kiinni, vaan se on asennettu niin, että se voidaan poistaa tarvittaessa esimerkiksi silloin, kun saliin rakennetaan teatterikatsomo.

Peli vaatii taktiikkaa

Mölkky on myös kansainvälinen kilpailulaji. Harrastajia on ympäri maailmaa aina Japania myöten. Mahlun mölkkääjät ovat osallistuneet aktiivisesti niin kansallisiin kuin kansainvälisiinkin kisoihin. ”Olemme osallistuneet MM-kisoihin muun muassa Ranskassa ja Tsekeissä sekä Euroopan mestaruuskisoihin muun muassa Virossa. Sekä tietysti myös kotimaan SM-kisoihin.”

”Mölkyn pelaamista voin suositella kaikille nuorisoseuroille. Pelaaminen ei tarvitse suuria investointeja. Pelaajilta ei vaadita hirveää peruskuntoa. Mölkkypeli on taktinen peli, johon tarvitaan vain tarkkaa heittokättä sekä taktista ja laskennallista ajattelua. Pelaaminen on myös sosiaalinen tapahtuma, joka edesauttaa henkistä hyvinvointia ja estää syrjäytymistä”, toteaa Rautiainen.


Seuran nimi: Mahlun Nuorisoseura ry, Saarijärvi, Keski-Suomi

Talo nimi: Mahlun nuorisoseurantalo

Talon rakentamisvuosi: 1917, peruskorjauksia on tehty vuosien saatossa useita

Talon henkilökapasiteetti: 150


Verkkolehden toimitus ottaa mielellään vastaan juttuvinkkejä eri puolilta Suomea juuri erikoisista nuorisoseurantalon käyttötavoista tai muista kiinnostavista toiminnoista. Vinkit voi lähettää osoitteeseen toimitus@nuorisoseurat.fi.

Jaa
Kirjoittaja
Hannu Ala-Sankola

Suomen Nuorisoseurojen järjestö- ja jäsenpalveluiden johtajana Hannu osaa kansalaisjärjestöbyrokratian ja lainsäädännön vaikka unissaan. Hän kirjoittaa verkkolehteen enimmäkseen järjestöllisistä teemoista sekä paikallisten nuorisoseurojen kuulumisista.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit