Vuosi 2022 on toivoa täynnä


Elämme helmikuuta 2022, ja on lähes kaksi vuotta siitä, kun koronaviruspandemia sulki myös Suomen. Huhtikuussa on kulunut kaksi vuotta siitä, kun aloitin työni Suomen Nuorisoseurojen pääsihteerinä. Nämä kaksi vuotta ovat olleet äärimmäisen antoisia, mutta samaan aikaan voin todeta, että enpä olisi voinut kuvitella helmikuussa 2020 työsopimusta allekirjoittaessani, millaisia aikoja onkaan edessä.

Vaikeuksista huolimatta on tapahtunut paljon hyvää. Nuorisoseuroissa on päästy jokseenkin normaalin toiminnan pariin: harrastusryhmät pyörivät lasten ja nuorten ryhmien lisäksi pian aikuisillakin, tapahtumia voidaan pikkuhiljaa järjestää ja teatteriryhmät pääsevät harjoittelemaan kesän näytöskautta varten. Moni tanssiryhmä pohtii osallistumista Pispalan Sottiisiin kesäkuussa, ja sitä ennen nuoret eri puolilla Suomea voivat osallistua Nuori Kulttuuri On Air -päivään äitienpäivän aattona 7.5. Huhtikuun lopussa päästään myös pitkän tauon jälkeen kasvokkaiseen Ramppikuume-tapahtumaan, joka viettää 25-vuotisjuhliaan. Pitkästä aikaa on aidosti toiveikas olo.

Olemme koonneet tähän historiamme ensimmäiseen verkkolehteen joukon kiinnostavia artikkeleita: tutustumme tulevan kevään ja kesän tapahtumiimme, pääsemme kurkistamaan uuden Nuoret Nuorisoseuravaikuttajat -toiminnan kuulumisiin ja kuulemme muutamien työntekijöidemme ajatuksia uunituoreesta ”Ovet auki kaikille – yhdenvertaisuus- ja moninaisuusosaamisen opas” -julkaisusta. Moninaisuuden ja yhteisöllisyyden välistä yhteyttä pohditaan myös tanssinopettaja Susanna Kivisen haastattelussa

Tässä verkkolehdessä starttaa myös uusi juttusarja erikoisista nuorisoseurantalon toiminnoista. Pääsemme perehtymään Saarijärvellä sijaitsevan Mahlun Nuorisoseuran sisämölkkytoimintaan. Otamme kernaasti vastaan juttuvinkkejä eri puolilta Suomea juuri erikoisista nuorisoseurantalon käyttötavoista tai muista kiinnostavista toiminnoista. Tavoitteenamme on julkaista entistä enemmän paikallisten nuorisoseurojen tarinoita.

Lisäksi saimme luvan julkaista Suomen Harrastajateatteriliiton Repliikki-verkkoartikkelina alun perin julkaistun jutun harrastajateattereiden ahdingosta korona-aikana. Tärkeänä osana verkkolehteä ovat myös H-killan kuulumiset. Tällä kertaa myös ne ovat erityisen toiveikkaita, sillä H-Kiltapäiviä päästään vihdoinkin viettämään huhtikuun alussa.

Sen lisäksi, että lehteämme voi lukea verkossa, voi sen tulostaa näppärästi paperiversioksi. Muun muassa tämän vuoksi jatkamme nuorisoseuraristikoiden julkaisemista, joita Salahmin Nuorisoseuran puheenjohtaja Arvi Uotinen on ystävällisesti meille laatinut. Pieni aivojumppa sanaristikon äärellä tekee hyvää niin nuorille kuin vanhemmillekin!

Toivon, että keväinen aurinko ja valo piristävät jokaista nuorisoseuralaista sijainnista riippumatta. Lisäksi toivon erityisesti, että vihdoin tapaamme tänä vuonna!

Helsingissä Iivo Niskasen kultamitalipäivänä 11.2.2022

Jaa
Kirjoittaja
Annina Laaksonen

Annina Laaksonen on Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri ja Nuorisoseurat-verkkolehden päätoimittaja. Hän on myös intohimoinen kulttuurin harrastaja, juoksija ja itäsavolainen pääkaupungissa.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit