Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissille luovutettiin Ramppikuume-kiertopysti esityksestä “Elämänlangalla - tarinoita käännekohdista”.

RAMPPIKUUMEEN juhlavuositapahtuma henki yhteisöllisyyttä

“Aivan mahtava! Todella kannustava. Parasta, mitä voi kuvitella. Tuntuu kuin olisi osa yhteisöä.” Näin Ramppikuumeen palautteissa kuvaillaan Ramppikuume – Valtakunnalliset nuorisoteatteripäivät -tapahtuman tunnelmaa, ja se todella välittyi, kun nuoret teatterinystävät kokoontuivat Kankaanpäähän.

Ramppikuume – Valtakunnalliset nuorisoteatteripäivät järjestettiin viikonloppuna 22.–24.4.2022 Kankaanpäässä. Kahden virtuaalisen festivaalin jälkeen vihdoin kasvotusten järjestetty nuorisoteatteritapahtuma keräsi yhden viikonlopun aikana osallistujiksi reilu sata nuorta ja heidän ohjaajaansa. Vuodesta 1997 järjestetty Ramppikuume järjestettiin nyt 25. kerran, ja tapahtuma viettikin näin ollen juhlavuotta.

Ramppikuume käynnistyi perjantaina tuttuun tapaan koulutuspajoilla, joissa nuoret pääsivät oppimaan uutta monipuolisissa työpajoissa. Muun muassa teatteri- ja fantasiakampauspajassa opittiin teatterikampausten tekniikkaa sekä käyttämään mielikuvitusta omien kampausten suunnittelussa. Valo vastanäyttelijänä -paja puolestaan pureutui valotekniikan ja näyttelijäntyön suhteeseen. Muita pajoja olivat äänenkäyttö, improvisaatio, luova tanssi, lyhytelokuva ja roolin rakennus sekä ohjaajien paja.

Mukana seitsemän nuorisoteatteriryhmää

Perjantai-illalla nuorilla oli mahdollisuus kysyä kysymyksiä näyttelijäntyöstä ja teatterin tekemisestä näyttelijä Antti Laukkariselta, joka oli myös tapahtuman katselmusraadissa. Nuoret kyselivät mm. näyttelijäntyön arjesta, koronan vaikutuksesta työhön sekä miten teatterin merkitys on vuosien aikana muuttunut. Tilaisuudesta tehtiin myös Instagram-live.

Lauantaina käynnistynyt nuorisoteatterikatselmus alkoi avajaisilla, joissa kuultiin tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen tervehdys. Tervehdyksessä Kurvinen korosti harrastustoiminnan ja taiteen merkitystä nuorille ja iloitsi mahdollisuudesta järjestää Ramppikuume jälleen kasvotusten.

Katselmuksessa oli mukana seitsemän nuorisoteatteriryhmää. Nuorisoteatteri näytti jälleen parastaan, ja Ramppikuumeen yleisö sai nähdä toinen toistaan erilaisempia esityksiä. Monien esitysten aiheet kumpusivat nuorilta itseltään. Esityksiä oli mahdollista seurata myös etänä, ja Youtuben ääreen kerääntyikin runsaasti katsojia.

Teatteri- ja fantasiakampauspajassa opittiin niksejä teatterikampauksiin. Kouluttajana Hanna Lehtonen.

Kaikki ryhmät saivat palautteen katselmusraadilta, joka seurasi esityksiä katsomossa vaikuttuen. Raadin jäseninä olivat näyttelijä ja käsikirjoittaja Anna Ackerman, näyttelijä Antti Laukkarinen sekä käsikirjoittaja ja ohjaaja Tuomo Rämö.

”Minuun teki vaikutuksen se, miten nuoret katsoivat toistensa esityksiä vaikuttuen ja kannustaen isosti. Siinä kuvastui se yhteisöllisyys, mitä teatterin tekeminen ja katsominen parhaimmillaan tuottaa”, raadissa ollut Anna Ackerman kuvailee Ramppikuume-kokemusta.

Kiertopysti Teatteriyhdistys Kulissille Jyväskylään

Kannustava ja yhteisöllinen tapahtuma henkikin helpotusta ja iloa siitä, että nuoret saivat kokoontua pitkän tauon jälkeen yhteen. Teatteri on parasta yhdessä.

Katselmuksessa jaettiin Ramppikuume-kiertopysti sekä stipendejä ja kunniakirjoja. Ramppikuumeen kiertopystin ja 1000 euron stipendin sai Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi esityksellään Elämänlangalla – tarinoita käännekohdista. Raati arvosti erityisesti konseptia, jossa ryhmän jäsenet sekä ohjaavat, käsikirjoittavat, näyttelevät, tekevät tekniikkaa ja säveltävät.


Jaetut stipendit ja kunniamaininnat

Ramppikuume-kiertopysti ja 1000 euron stipendi: Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi: Elämänlangalla – tarinoita käännekohdista.

Muita stipendejä saivat näyttelijäntyöstä Pinja Antikainen/Teatteri Lark, Roni Pukkila/Teatteri Ulpu, Onni Lehto/Nutturlan Makasiiniteatteri ja Soila-Maria Lehtonen/Teatteri Elokuu; taiteellisesta ja korkeatasoisesta esityksestä Vanhurskaiden uni/Teatteri Lark ja Kellopeliappelsiini/Teatteri Elokuu;
rohkeasta ja herkästä läsnäolosta Sumu/Teatteri Jakkara.

Kunniamaininnan saivat sovituksesta ja ohjauksesta Elian Seppälä/Teatteri Elokuu ja Altti Kiuru/Teatteri Lark; riemastuttavasta ja revittelevästä roolityöskentelystä Nutturlan Makasiiniteatteri; persoonallisesta ja vaikuttavasta ensembletyöskentelystä Teatteri Ulpu sekä huikeasta musiikista Sammon keskuslukio.


Kuvat Samuel Merimaa

Jaa
Kirjoittaja
Karoliina Ailasmaa

Karoliina Ailasmaa on Lounais-Suomen aluetoimiston toiminnanohjaaja, jonka asemapaikka on Porissa. Karoliina toimii myös Ramppikuume – tapahtuman tuottajana sekä teatterin osaamiskeskuksen jäsenenä.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit