Action-näyttelemisen työpajan jälkimainingeissa taskut täynnä stunt-tempputietoutta. Keskellä ohjaaja, action-näyttelijä Essi Latvala.

Uusi hyvinvointihanke kutsuu luovaan liikkeeseen

Keski-Suomen alueella syvennytään luovaan liikkumiseen uuden Luovasti liikkuen –hankkeen myötä. Maaliskuussa alkaneessa hankkeessa pohditaan, mitä on luova liike tai kuinka liikkua tutulla tavalla, mutta luovasti? Entä mitä on kulttuurihyvinvointi ja kuinka sitä saadaan lisättyä harrastustoiminnassa? 

Hankkeen puitteissa Keski-Suomessa toteutetaan luovan liikunnan harrastekokeiluja ja järjestetään yhteistyöorganisaatioille ja –seuroille koulutusta kulttuurihyvinvoinnin, osallisuuden ja terveyden edistämisen teemoista. Tavoitteena on auttaa harrastustoimijoita toimintansa suunnittelussa, ja tätä kautta tarjota lapsille ja nuorille avoimia, osallistavia ja hyvinvointia lisääviä harrastuksia. Lisäksi hanke kampanjoi aktiivisesti kulttuurihyvinvoinnin merkityksestä.

Projektipäällikkö Marja Pylkäs kertoo, että hanke on alkanut vauhdilla. “Tällä hetkellä suunnitteilla on mm. lapsen ja vanhemman yhteisiä draamallisia treenejä, hybriditanssikoulu ja action-näyttelemisen työpajaviikko. Koulutuksista suunnitteilla ovat seurojen osallistavan harrastustoiminnan ja nivelvaiheen harrastuspudokkuutta taklaavat koulutukset.”

Toimintaa suunnitellaan kattavasti kaiken ikäisille lapsille, nuorille ja perheille. Koulutuksissa pyritään huomioimaan seurat ja yhdistykset erityisesti syrjäisemmiltä Keski-Suomen seuduilta. “Vastaanotto paikallisseuroissa ja yhdistyksissä on ollut innokasta ja hanke on toivotettu riemulla tervetulleeksi mm. Äänekoskelle, Saarijärvelle ja Jämsään”, Pylkäs iloitsee.

Hankkeessa on käytössä Saavutettavampi harrastus –merkki, joka tarkoittaa sitä, että toiminnassa sitoudutaan edistämään laaja-alaisesti yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta. Merkin on luonut Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto osana Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hanketta.

“Arvioimme ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti, jotta kaikki saavat nauttia harrastamisen iloista ja hyödyistä. Saavutettavampi harrastus -merkki näkyykin niin hankkeen viestinnässä, kuin kaikissa hankkeen toiminnoissa”, Pylkäs avaa.

Luovasti liikkuen on näkyvästi esillä keskustelutilaisuuksissa ja ottaa kantaa nuorisotyöhön ja kulttuurihyvinvointiin liittyviin teemoihin mm. toukokuussa alkavassa podcastissa Vastaliike – kulttuurihyvinvoinnilla syrjäytymistä vastaan. Hankkeen etenemistä, uutisia ja vaikuttamiskampanjaa voi seurata Instagramissa @luovastiliikkuen sekä verkkosivuilla nuorisoseurat.keskisuomi.fi/aluetoimistot/luovastiliikkuen.

Luovasti liikkuen -hanke toteutetaan ajalla 1.3.2024-28.2.2026, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen Liitto. Vaikka työt on jo aloitettu useammassa paikallisseurassa ja -yhdistyksessä, mukaan mahtuu vielä uusia toimijoita. Otathan siis yhteyttä, mikäli yhdistyksesi, seurasi tai harrastusporukkasi kaipaa toimintaansa luovaa liikettä: marja.pylkas@nuorisoseurat.fi.

Jaa
Kirjoittaja
Essi Roisko

Essi Roisko on Suomen Nuorisoseurojen viestintäasiantuntija ja Nuorisoseurat -verkkolehden toimitussihteeri.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit